3 x proeflokaal in amsterdam

Bier en jenever – een kopstootje – horen in Amsterdam bij elkaar. Vroeger vaker, maar ook nu nog gaan mannen naar de kroeg, soms al ’s middags, voor een kopstootje. Bij Wijnand Fockink bijvoorbeeld, proeflokaal sinds 1689. Dat lokaal was er vooral  om mensen te laten proeven voor ze een kruikje likeur of jenever mee naar huis namen. Hier leren we wat een ‘slok op een borrel’ betekent: het borrelglaasje wordt zó vol geschonken dat er een flinke slok óp ligt. Die moet je er eerst afslurpen. Ook al is Wijnand Fockink nu in handen van Bols, nog steeds proef je  hier traditionele oude likeur, zoals Hansje in de kelder op basis van sinaasappel en specerijen. Toeristen en locals drinken een glaasje aan de lage toog, voor ze inkopen doen in de winkel.

In ’t Aepjen is niet te missen: in het 16e eeuwse houten pand is het een en al historie. Er doen verschillende verhalen de ronde over de naam. Er zou een aap afgebeeld zijn op het uithangbord. Of het zou vroeger een zeemanslogement zijn geweest, met een – net als de aap – negatief imago. Bleef je slapen, dan was je dus ‘in de aap gelogeerd’ , vandaar de uitdrukking.

In de Wildeman begon in 1690 als slijterij/distilleerderij en is pas sinds 30 jaar café. Gespecialiseerd in bier, uit Nederland en buitenland. Met een groot aanbod en echte liefhebbers achter de bar. Voor het 30-jarig bestaan brouwde Anchor brewery (en ook Amsterdamse brouwerijen zoals Oedipus) ‘wild princess’ gebaseerd op een Hollands recept uit 1870: kruidige hint van anijs, aromatisch en fris. Een verborgen parel voor een gemêleerd publiek, met speciale hapjes bij het bier (meikaas, radijs, bosui) en ’n fijne sfeer.

PRODUCTIE & TEKST MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR