6x pizza Amsterdam – de beste adressen op een rij

6x pizza Amsterdam – de beste adressen op een rij
RECEPTEN, FOODSTYLING: LUCA PISCOPO, EMANUELE DE PASQUALE. FOTOGRAFIE: JEROEN VAN DER SPEK, STYLING: MAAIKE KOORMAN.

Waar is de topping precies in balans met het deeg? Waar eet je de knapperigste korsten of juist zo’n zachte Napolitaanse pizza die je met gemak dubbel kunt vouwen (hoort he, doen ze daar ook!), en welke mozzarella is zo romig dat-ie van je slice afsmelt? Dit is de pizza in Amsterdam gids.

1. Volare

Vóóólááááre! Zin in een spetterend Italiaans feest vol pizza, pasta en spritz? Kom de kunst afkijken van chef Luca van het Amsterdamse restaurant Volare. Stap het knusse hoekpand binnen in West en dineer in de warm aangeklede zaak, of maak thuis zijn hemelse Napolitaanse pizzadeeg met het recept in het Italië-nummer van delicious.

Geloof ons: je wilt nooit meer anders! – en beleg je pizza’s met de allerbeste ingrediënten. Deel ze gul met veel gasten, schenk glazen vol spritz en zing… Volare! (je weet wel, de klassieker van Domencio Modugno uit 1958). volare.amsterdam

2. Europizza

Bij Europizza gaan ze lekker losjes om met het concept pizza en is miso of kervel als topping heel logisch. Bepaald een andere entourage dan in Napels, met een gigantisch bar en open keuken die eenderde van de zaak in beslag nemen, en dat allemaal in een propvolle garage in Amsterdam Noord. Reken er hier niet op dat je de persoon op kop kunt verstaan. Toch hoort Europizza thuis in deze ‘pizza in Amsterdam’-lijst, want alles wat er uit de oven komt is het verheugen waard. europizza.rest

EUROPIZZA INSTAGRAM

3. nNea

nNea vertegenwoordigt de nieuwe generatie pizza met subtiel gefermenteerd deeg en nieuwe toppings. Of nou ja, subtiel… Chef Vincenzo Onnembo laat het pizzadeeg 50 uur (!) op smaak komen. Een prima pizzaatje is hier echt een understatement, bij nNea eet je grandioos. Dat weet (helaas) de rest van pizza lovend Amsterdam en omstreken, en dus moet je ver van tevoren reserveren of op de stoep staan. Als dat eenmaal is gelukt bestel je de pizza met gele tomaten. Dat is geen suggestie maar een moetje. nneapizza.com

4. La Perla

De parel van de Jordaan. Voor top pizza – lees houtoven, krokante bodem, boterige mozzarella – ben je op de Tweede Tuindwarsstraat onder de pannen, en dat zeven dagen per week. De pizza’s worden voor je in een doos gestopt, maar je kunt ze net zo goed aan de overkant van de straat opeten. A la minute is zo’n Italiaanse pannenkoek (zoals Amsterdammers pizza’s noemen in 1956) toch wel op z’n best. pizzaperla.nl

La Perla via Instagram

5. Eatmosfera

Twee Florentijnse broers bakken in Amsterdam Oost zuurdesempizza met Florentijnse salami en bio (natuur)wijn. Dé formule voor een lekkere avond nadat je misschien al twee terrasjes in de zon hebt gepakt en nu toch echt iets stevigers moet eten. eatmosfera.nl

Eatmosfera via instagram

6. Mangiamore

Mangiamore serveert je de echte houtskool flinterdunne Napolitaanse pizza, perfect om op traditionele wijze dubbel te vouwen zónder te breken. Het is een verrukkelijk deeg dat in je in een paar minuten eet en je direct opfleurt. Precies wat je wil van een pizza in Amsterdam. mangiamore.nl

Is de pizza-oven nog niet heet genoeg? Ga dan voor deze pasta van Volare: ravioli met aubergine & scamorza