naar Oostenrijk? bezoek de regio Hall-Wattens om deze 9 redenen

naar Oostenrijk? bezoek de regio Hall-Wattens om deze 9 redenen

Denk je aan Oostenrijk, dan denk je al snel aan schnitzel, apfelstrudel en misschien een wintersportvakantie. delicious.redacteur Els kreeg een kijkje achter de schermen van regio Hall-Wattens in de zomerperiode en ging van de gebaande paden. Ben je een liefhebber van lekker eten en cultuur, dan kun je hier je hart ophalen.

Hieronder vind je haar lijstje met eten dat gegeten móet worden en adresjes die je eigenlijk niet kunt overslaan. Met het indrukwekkende berglandschap als ultieme reisgenoot. 

Hall-watte?

Misschien zegt de regio Hall-Wattens je niet direct iets, maar Tirol zeker wel. En laat de regio nou net in het hart van Tirol liggen. Slechts tien kilometer ten oosten van Innsbruck vormt het de perfecte uitvalsbasis voor culinaire ontdekkingen in de Alpen. Tien idyllische dorpen wachten op je: Absam, Baumkirchen, Fritzens, Gnadenwald, Mils, Thaur, Tulfes, Volders, Wattenberg en Wattens, evenals Hall in Tirol, een van de mooiste steden van Oostenrijk. 

Terwijl ik de regio ontdekte, werd ik continu omringd door het indrukwekkende decor van het Karwendelgebergte en de Tuxer Alpen. De naam voor deze reis ‘Hinten der Kulissen’ begreep ik ineens. Niet alleen kreeg ik een kijkje in de keuken van diverse makers, maar je staat hier écht tussen de coulissen van de machtige bergen om je heen. Bezoek je deze regio, verwacht dan knusse bergdorpjes, historische stadjes – zoals Hall – en een overdaad aan heerlijke streekproducten.

6 producten die je niet mag missen

1. Tiroler Bio-Pilze (biologische paddenstoelen)

Mijn eerste stop op deze reis bracht me naar een biologische paddenstoelenkwekerij. Op de kaart had ik ze al in menig restaurant gespot: de gele, kleine cantharellen waar ze in Tirol zo gek op zijn. Bijvoorbeeld in een cantharellengoulash. Sla je zelf aan het koken: In Mils en Thaur vind je een boerderijwinkel die dag en nacht geopend is. Meerdere keren per dag wordt de voorraad aangevuld, rechtstreeks van de productielocatie.

2. Latschenlikör (dennenlikeur)

Uiteraard dronk ik een snaps tijdens mijn avontuur in Oostenrijk (oké, misschien waren het er meer dan één). Na een etentje als afzakkertje, na een flinke bergwandeling… Bij de sympathieke Michael van AlpPine Spirits dronken we een wel hele speciale: gemaakt van jonge dennenappels die in de hoge bergregio’s groeit. De boomsoort komt van oorsprong in het Karwendelgebergte voor. De dennenappels worden met de hand geplukt.

De drank wordt vaak huisgemaakt en hóórt bij de lokale cultuur. Michael besloot het recept van zijn opa te ontwikkelen tot een verkoopbaar product. Een deel van de opbrengst gaat naar natuurbehoud. Toegegeven, in de middagzon was het een vrij sterke digestief, maar de smaak was heerlijk: harsachtig en fris, krachtig en verwarmend.

3. Alpensalz (Alpenzout)

Bij Essenz der Alpen proefden we één van de meest kenmerkende streekproducten van Hall-Wattens: Alpenzout! Het witte goud uit de Alpen. In tegenstelling tot ‘zee’zout, komt dit zout uit dieper gelegen zoutlagen in de bergen. Daardoor is het beschermd gebleven tegen milieu-invloeden en is het ongelofelijk puur. 

Hall in Tirol dankt er zelfs zijn naam aan. ‘Hal’ is namelijk Keltisch voor zout. Het goedje wordt al sinds de middeleeuwen hier opgehaald. Het zout is ideaal om je gerechten mee af te maken, aldus oprichter Johanna Jenewein.

4. Tiroler Urforelle (oerforel)

De Tiroler Urforelle is geen gewone forel, maar een oervorm die al eeuwen in de beekjes van Tirol leeft. In Hall-Wattens kweken ze deze vis in ijskoud, mineraalrijk bronwater, zonder antibiotica of kunstmatige voeding. Het resultaat is een stevige, smaakvolle vis, die bij de beste restaurants op de kaart staat.

5. Kaas, kaas, kaas

Tja, de prachtige alpenweiden met zijn koeien met koebellen… Het is niet meer dan logisch dat je hoog in de bergen de lekkerste kaasmakers vindt. Ik maakte een prachtige wandeling door de bergen met als eindhalte Käserei Alpe Lizum. Al meer dan 500 jaar wordt hier geboerd, de vroegste bronnen stammen uit 1424. Zes boeren uit de omgeving beheren de alm en tijdens het seizoen grazen er zo’n 150 koeien, jonge runderen en zelfs varkens.

De Lizumer Almkäse, hun harde kaas, is een aanrader. In Duits, met zwaar regionaal accent, kregen we uitleg over hoe deze kaas wordt gemaakt. Wat vooral is blijven hangen: de kaas rijpt maandenlang in een eigen kaastunnel, won al meerdere internationale prijzen en is echt héérlijk. Een prima stop tijdens een lange wandeling. Des te meer omdat je bij de zelfbedieningskoelkast er direct wat kaas en verse boter kunt kopen. Meer verkooppunten vind je hier.

Tip! Ben je naar dit adres gewandeld en heb je inmiddels trek in méér of zoek je een slaapplek? Vlakbij vind je de Lizumer Hütte. Hier eet je echte berghutklassiekers, zoals knödels met Lizumer Almkaas, Kaiserschmarrn (doe ons nog zo’n bord, zelf maken kan ook) en allerlei lekkere homemade taarten.

6. Krapfen

Bij Dengg in Volders draait alles om échte Tiroolse klassiekers: knödel en krapfen, met liefde gemaakt volgens traditionele recepten. In deze ambachtelijke “manufaktur” worden de deegwaren nog met de hand gevormd – van stevige spekknödels tot zoete krapfen met vulling van appel. Vergeet beiden niet te proeven! De eigenaar vertelde ons dat vooral de spinazieknödel onwijs populair zijn. Toen ik een bezoekje bracht aan de fabriek werden op dat moment kleine knödel gemaakt zonder vulling… Je kunt ze vergelijken met gnocchi. En bij navraag blijkt: de twee zijn identiek. Italië is hier nooit ver weg.  

Slapen: Als je hier wilt verblijven, waar slaap je dan?

Wil je echt uitpakken, dan ga je naar Alpenresort Schwarz. Een resort dat niet zou misstaan in een spin-off van hitserie The White Lotus met zijn uitgebreide spa (5500 m2!), fitness, retreats en golfbanen. De kamers zijn ruim en bijna allemaal voorzien van een jacuzzi op het balkon en een uitzicht op de bergen. Als foodie kun je je lol op in één van de drie restaurants die het hotel kent. Van haute cuisine tot gezellige schnitzel: voor ieder wat wils.

Goed om te weten: dit jaar keerde de Michelin-gids na 15 jaar afwezigheid terug naar Oostenrijk. En, met winst voor Schwarz! De 36-jarige chef Joachim Jaud, van restaurant 141, werd geëerd met twee Michelinsterren. Ik proefde zijn heerlijke signature dish: forel gemarineerd in Shio koji, koolrabi in dashi en een vin jaune-saus.

Eten: 2x restauranttip

Wirtzhaus Bretze, Hall

Hier vind je klassieke herbergkost met een moderne twist. In het historische pand zie je talloze kunstwerken van allerlei kunstenaars. Velen van hen waren ooit zelf gast, en mochten overnachten in ruil voor een schilderij. Qua ambiance zit je hier dus helemaal goed, zo tussen de muren vol met portretten en bergtaferelen. Je eet hier Noord- en Zuid-Tiroolse gerechten, zoals gebakken knödel met ei en cantharellen, Tirtlan met bloedworst en koolsalade of uienrosbief met boontjes en gebakken aardappelen. Een bezoekje aan deze regio is niet compleet zonder een bezoekje aan zo’n herberg.

Restaurant Das Grander, Wattens

Zoek je een modernere spot op een gezellige plek? Dan kun je bij Restaurant Das Grander in Wattens terecht. Op het menu vind je het beste van de streek en het seizoen. Ik at er heerlijk informeel, buiten op het terras, een zevengangenmenu. Deze stel je zelf met de gerechten die je wilt. Of je eet a la carte óf laat je verrassen met een tasting-menu.

Meer weten over deze regio? Kijk op visittirol.nl