delicious. eindredacteur Harmke was onlangs in Zürich en kon Confiserie Sprüngli niet aan haar voorbij laten gaan. En dat snappen we helemaal!
Harmke: ‘Elke keer als ik in Zürich ben, moet ik even langs Confiserie Sprüngli aan de Paradeplatz. De vitrines liggen tjokvol Luxemburgerli, de kleine maar fijne macarons in vrolijke kleuren. Luxemburgerli bestaan in oneindig veel smaakvarianten, van champagne, chocola en vanille, tot aardbeien, abrikozen en frambozen. Allemaal even verleidelijk en onweerstaanbaar… ‘Er komen steeds nieuwe varianten bij, sommige bedenken we zelf, andere ontstaan op verzoek van klanten’, vertelt de dame achter de toonbank. ’Bepaalde smaken zijn het hele jaar door verkrijgbaar, zoals champagne, andere zijn seizoensgebonden, zoals de fruitsmaken.’ Luxemburgerli worden louter met natuurlijke ingrediënten gemaakt, zonder toevoeging van kleur- of smaakstoffen. Het oorspronkelijke recept werd in de jaren vijftig bedacht door een Luxemburgse chef, maar dankt zijn faam aan Richard Sprüngli. Hij gaf zijn eigen draai aan het recept. Confiserie Sprüngli zelf bestaat al veel langer en werd in 1836 opgericht door Richards betovergrootvader. Ook de bekende Zwitserse chocoladefabriek Lindt is hieruit voortgekomen.’
Tekst: Harmke Kraak, freelance eindredacteur delicious. & travel writer