Jamies hotspots in Londen + de countryside

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Er gaat niets boven een local die je precies zegt waar je moet zijn! Jamie vertelt bij welke Britse hotspots je gegeten, geproefd, geshopt en genoten moet hebben. Dompel jezelf onder al het lekkers dat Engeland te bieden heeft. ‘Er zijn zo veel goede plekken om uit te kiezen!’. 

Liever in Nederland genieten? Check dan Jamies favoriet op onze bodem!

Waar het allemaal begon 

Wereldwijd zijn er enkele restaurants die de foodscene voor altijd hebben veranderd. The River Café is er een van. Jamie: ‘In dit fantastische Italiaanse foodmekka begon het in 1996 allemaal voor mij.’ Geopend in 1987 door Rose Gray & Ruth Rogers – toen als kantine voor een architectenbureau – was het de eerste plek in Londen waar de echte Italiaanse keuken in al zijn eenvoud en glorie een plek op de (menu)kaart kreeg.

Nog altijd is The River Café onnavolgbaar. Jamie eet er nog altijd graag. Zeg nu zelf: mazzancolle (op hout geroosterde Schotse langoustines met chili en oregano) of coda di rospo ai ferri (gegrilde zeeduivel met ansjovis, rozemarijn, monniksbaard en tuinbonen in olijfolie): dat wil toch iedereen!

Pasta-plezier 

Het concept van Padella is loepzuiver en past helemaal bij Jamie’s liefde voor authentiek Italië. Deze pastabars met handgerolde verse pasta vind je op meerdere plekken in Londen. Eet je blij met heerlijke taglierini met brandnetel, eidooier en nootmuskaat of fettuccine met kippenlevers, salie en marsala. En dat alles voor zeer schappelijke prijzen.

London’s finest 

Soms kun je beter niet vertalen. Een chic karbonaderestaurant eerste klas is gewoon een quality chop house dat top notch is met de finest ingredients. En bij The Quality Chop House betekent dat: Swaledale Barnsley lamskoteletten, Saddleback varkensbuik en entrecote van Aberdeen Angus. Om u tegen te zeggen! Ook voor elegante visgerechten kun je hier aanschuiven: van rauwe tarbot uit Brixham met tomaat, aardbei en lavas tot kuit van gerookte kabeljauw met mosterdcress en gepickelde eidooier.

De koning te rijk 

Eigenlijk gaat het bij de Holborn Dining Room maar om één ding en dat is niet de Britse brasserie zelf – hoe leuk die ook is. Nee, het draait hier om The Pie Room. Met de fantastische geweldige pasteien van Calum Franklin, ook wel de pie king genoemd.

Jamie: ‘Chef Callum’s toewijding voor pies is ongeëvenaard.’ Zijn pies zijn dan ook niet alleen eye candy, maar ook gevuld met heerlijke varkensschouder met gerookte bacon, venkelzaad en salie of met lamsvleescurry en mango-salsa. Geen plek? Niet getreurd: de pies staan ook op het brasseriemenu.  

Let’s go outside

Jamie: ‘Als we op zomers op vakantie gaan in Cornwall, dan gaan we altijd naar deze adresjes.’ De mooiste duurzame vis transformeert in de handen van de fantastische chef Nathan Outlaw tot iets bijzonders in Outlaw’s Fish Kitchen in Port Isaac, Cornwall. Mis daar ook niet de prachtige boerderij van Coombeshead met een geweldige farmshop, creatief restaurant, kamers en bakkerij.

Voor nog meer duurzame en lokaal geviste kraakverse vis moet je zijn bij Mitch Tonks, in een van zijn negen Rockfish restaurants. Jamie komt graag in het restaurant in Weymouth, Dorset. Oliver’s on the beach tot slot is van Jamie’s oom en tante, ze serveren de beste fish & chips en andere Britse visgerechten. 

Kantinelunch deluxe

Niet alleen bij Jamie favoriet, maar ook bij ons. Melanie Arnold en Margot Henderson creëerden met Rochelle Canteen, een instituut. Alleen voor lunch, met een wekelijks wisselende kaart op hun website. Ga voor knapperige varkenswangen met paardenbloem en sjalot, voor courgette, linzen, yoghurt en zhoug of voor ricotta-gnudi met erwtjes en bruine boter.

India meets London

Voor lekker Indiaas eten kun je natuurlijk naar het land zelf gaan. Óf je gaat naar Engeland, voor de Brits-Indiaase versie. Bij Pahli Hill Bandra Bhai ligt de focus op authenticiteit, met moderne twist. De hele kaart roept ons! Ga voor pondicherry gefrituurde inktvis, courgettebloemen met guntoor chili chutney of een mangalore bun met Dorset krab sukkha, venkelzaad, chili en gember. Of wilde zeebaars gestoomd in bananenblad met mango, munt, limoen en koriander.

¡Hola España!

De website van Sabor schreeuwt: dit is authentiek Spanje, van Andalusische tapas tot vis uit Galicia! Maar dan wel in Londen. Sabor is drie restaurants ineen, verdeeld over twee verdiepingen. Ga voor tapas aan de bar, van txistorra-tortilla tot amandelen. Of ga voor de counter met comfortfood, bijvoorbeeld gevulde piquillo-pepers met ossenstaart. Of kies voor el asador: inktvis met puntarelle-salade of lamskoteletjes met aardpeer van de houtskoolgrill.

TIP!

Vanaf Amsterdam rijd je met de hogesnelheidstrein in 4 uur naar hartje Londen. Samen met deze restauranttips van Jamie een extra reden om te gaan! 

TEKST & BEELD MERIJN TOL 

hotspots Londen Jamie Oliver