hier eet je de lekkerste dolma’s in Nederland

hier eet je de lekkerste dolma’s in Nederland

Griekenland, Turkije, Lebanon, Syrië, Armenië… overal in het Midden-Oosten en rond de Méditerranée zijn ze meesters in het maken van gevulde druivenbladeren. Gelukkig heeft Nederland ook adressen waar je verrukkelijk smeltende dolma’s kunt eten!

Eerlijk is eerlijk: er gaat weinig boven een goedgemaakte dolma. Perfect opgerold, sappig vanbinnen, friszuur of juist kruidig en warm; het zijn kleine hapjes met een groot verhaal.

merijn dolma
TEKST, RECEPT, FOODSTYLING MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERIC VAN
LOKVEN STYLING MAAIKE KOORMAN

Hotspots in Nederland

Maar waar vind je dit lekkers in Nederland? Want laten we eerlijk zijn: ons polderlandje staat er niet echt om bekend. Gelukkig hebben we tóch een paar plekken gevonden met dolma’s op de kaart. Van klassieke Irakese dolma’s tot de Palestijnse versie: dit zijn 6 plekken waar je écht een keer langs moet gaan om ze zelf te proeven.

Bagdad – Den Bosch

In Irak krijg je je druivenbladeren meestal vergezeld van andere dolmas, oftewel gevulde groente zoals paprika, ui en aubergine. Alles bij elkaar gestoofd in één pan. Lekker dat dat is! Bij restaurant Bagdad in Den Bosch maken ze ’m met granaatappelsaus en eet je het in echte Iraakse sjieke setting. restaurantbagdad.nl

Aleppo – Den Haag

Klassieke Syrische druivenbladeren in vega-versie uit Aleppo eet je bij restaurant Aleppo in Den Haag. Met citroen en olijfolie dus lekker friszuur en smeltend. Ook in klassiek decorum en als onderdeel van uitgebreide mezze. alepporestaurant.net

Saygili – Eindhoven

Bij Turks restaurant Saygili in Eindhoven eet je Turkse sarma yaprak sarmasi in tomatensaus, geserveerd met cacik erbij, de Turkse versie van tzatziki. Saygili is een Turks restaurant van de nieuwe generatie; modern, stijlvol en authentiek tegelijk. saygili-restaurant.nl

Nazareth – Drachten

Sfeervol, modern en heel erg lekker: bij Nazareth in Drachten eet je de Palestijnse versie van druivenbladeren: waraq dawaly met kalfsgehakt en rijst. Met nog veel meer feestelijke klassieke gerechten uit de Libanese en Palestijnse keuken zoals gevulde aubergine en paprika. restaurantnazareth.nl

Rhodos – Breda

Bij Rhodos in Breda kun je je dolmadakia eten als onderdeel van een grote selectie Griekse maza. En dan op zijn Grieks, met erbij dille-limoen-botersaus. Geen standaard Griek, maar authentiek mét een Grieks tuinterras erbij. rhodos-restaurant.nl

Ikaria Park – Amsterdam

Ook bij Ikaria Park in Amsterdam kun je dolma treffen, in moderne versie, zoals hun hele menukaart een moderne interpretatie is van de Griekse keuken. En dat betekent Griekse dolma van de barbecue met yoghurt, dille, olie en radijs bijvoorbeeld. ikariapark.nl

Kijk ook eens: zin in zalig Turks eten? Ga naar dit restaurant in Utrecht