bij deze plekken haal je tijdens Keti Koti een gratis portie heri heri

Zaterdag 1 juli is het Keti Koti: de dag dat we de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij vieren. Dit jaar wordt het extra groots aangepakt, met niet alleen de gezamenlijke heri heri-maaltijd, maar nog veel meer activiteiten en programma. Het is namelijk het 150ste herdenkingsjaar.

Net als de vrijheidssoep op 5 mei, wordt er tijdens keti koti een speciale vrijheidsmaaltijd geserveerd op verschillende plekken in het land. Bij deze plekken kun je terecht voor een gratis portie heri heri.

Wat is heri heri?

Heri heri is een gerecht waarvan de ingrediënten onderdeel waren van wat de tot slaaf gemaakten kregen om te eten. De knolgroenten, zoals witte zoete aardappel, groene banaan en cassave, waren vooral bedoeld om de tot slaaf gemaakten op de been te houden terwijl ze lange dagen op de plantages werkten. Eten als brandstof.

Tegenwoordig wordt deze combinatie van koolhydraatrijke ingrediënten gecombineerd met gezouten vis, soms ook een ei, en gezien als een delicatesse. Heri betekent ‘heel’ en refereert naar de hele aardvruchten in het gerecht en staat symbool voor verbinding met de voorouders en dus met de geschiedenis. Bij vieringen is dit het gerecht om op tafel te zetten.

Elk jaar deelt een van de chefs verbonden aan Keti Koti een eigen versie van heri heri. Dit jaar is dat de Heri heri van Chef Nikita Tjon-Affo. Nikita’s heri heri is een ode aan de Keti Koti vieringen die hij als kind in Suriname meemaakte. Een bezoek aan de Waterkant met zijn oma in Paramaribo. Niets bijzonders, gewoon simpel en toch heel bijzonder. Maak het zelf.

Gratis heri heri tijdens Keti Koti

Samen met partners zoals De Melkweg, Patta, Bijlmer Parktheater en RIJKS® worden in Amsterdam vanaf verschillende locaties gratis bordjes heri heri uitgedeeld om aandacht te besteden aan de belangrijke herdenking van onze geschiedenis en viering van vrijheid.

In Amsterdam kun je onder andere terecht bij de Tolhuistuin, Hermitage, De Bijenkorf, en De Kleine Komedie. In Rotterdam bij onder meer het Maaspodium, Kunsthal, en TENT Rotterdam 7 Kunstinstituut Melly. Check alle locaties in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Arnhem, Tilburg, en nog nog meer steden op de website van Kip Republic.