Nu Rutger een maand lang gasthoofdredacteur is van delicious. en het nummer een grote ode is aan zijn lievelingsstad Parijs, voelt het niet meer dan logisch om onze favoriete Franse adressen te delen – maar dan wel een stukje dichterbij.
We gaan het land door voor klassiekers als boeuf bourguignon, tartaar en oeufs mayonnaise én bijpassende wijn. Hier moet je zijn:

1. Café Carèl, Utrecht
Nooit genoeg Franse bistro’s! Zeker niet van het type van Café Carèl in Utrecht waar ze klassiekers combineren met frisse nieuwe smaken. Van paté en croûte tot ceviche van corvina met sinaasappel, bosui en maïs tot ratatouille met emmentaler en een gepocheerd ei en natuurlijk saucisse purée. Met een omelette Sibérienne toe. In een interieur comme il faut. cafecarel.nl

2. Troef, Amsterdam
Nieuwkomer Troef van de Amsterdamse chef Raymond Plat is nu al een favoriet. Hij kookt – heerlijk en elegant – Frans mediterrane klassiekers met een twist. Met giga wijnklimaatkast met plek voor 2000 flessen. troefamsterdam.nl

3. Vert, Middelburg
Groene bistro in Middelburg. Niet alleen in de Randstad staan creatieve groenten op de kaart. In Middelburg is er Vert van chefs Julia Gatsonides en Richard Rademaker. Ze deden inspiratie op in Kopenhagen en Londen en geven nu hun eigen duurzame antwoord in Zeeland. Met bijzonder blije gasten, verrassende gerechten en biodynamische en natuurwijn, huisgemaakte kombucha en limonades en veel kruiden uit de moestuin. Kies een menu om te delen of losse gerechtjes, zoals witlof met walnootcrème en hazelnoot of gebakken rode poon met snijbiet en ravigottesaus. Smaakt absoluut naar meer. vertrestaurant.nl

4. L’Amour Toujours, Den Haag
Klassiek & kleurrijk. In het Haagse Zeeheldenkwartier mag het gulle terras van L’Amour Toujours je niet ontgaan. Hoewel het kleurrijke interieur over de top uitbundig is, is het menu comme il faut, een oerdegelijke Franse bistro. Met rillettes de canard, oeufs mayo, steak tartare, croque madame, oeufs bénédictine, belegde tartines (een elegant Haags Frans antwoord op boterhammen) en natuurlijk tarte tatin en île flottante. lamour-toujours.nl

5. Tannay, Amsterdam
Frans & sjiek. Tannay – de nieuwste loot aan de stam van Caron restaurants in Amsterdam – is een uitgelezen plek voor een feest. Sjieke eenvoud door de ogen van chef Thomas Demuth die gerechten kookt geïnspireerd op zijn bourgondische geboortestreek. Mét een wijnkaart die zoals ze zeggen ‘de diepte van de Bourgogne, Loire en Champagne’ verkent. Klassieke hoogstandjes met eenvoud en verfijning: zoals gepocheerd ei met aardappel en pied de mouton (paddenstoel) of kalfszwezerik met bospeen en gember. Het tijdloze interieur in een prachtpand maakt het helemaal af. Plus kerstsfeer in volle omvang. restaurantscaron.nl/restaurant/tannay

6. Bleue bar, Breda
Klassiek om te zien en verrassend op je bord: bij Bleue Bar in Breda eet je als in een Franse bistro. Courgettebloem met mole, queso fresco – verse kaas –, avocado en sucrine of Indiase pani puri gevuld met zeebaars in leche de tigre met dragon en appel. En ook klassiekers met een twist zoals confit de canard met sauce zingara, fregola en morieljes. Moderne bistronomie in een fijn décor: recette parfait (perfect recept) voor een pre-kerstdiner. bleuebarbistro.nl
7. Bar Bistro De Twee Heeren, Den Haag
Voor ultieme ontspanning in Den Haag ga je naar Bar Bistro De Twee Heeren. Waar de wijnen op het bord geschreven staan en je uit het menu zelf 3 gangen kunt samenstellen. Geen poespas maar eerlijke gerechten vol smaak geïnspireerd op Frankrijk, Italië en Spanje. Zoals pijlinktvis met romescosaus, geroosterde paprika, tomaat en friet of heilbot met champagne beurre blanc, groene groente en aardappelmousseline. barbistrodetweeheeren.nl

8. De Buren van Thialf, Arnhem
Bij De Buren van Thialf – de voormalige vrijstaat Thialf in het Arnhemse spijkerkwartier – is het warm en comfortabel. Het restaurant is gevestigd in het oude kantinegebouw van voormalig zwembad Thialf: ruw en sfeervol én met open haard. Op de kaart, naast bitterballen, ook Boeuf B, hertenstoof en geroosterde kip. burenvanthialf.nl
9. Bistrot Lilot, Antwerpen
Zoals we ‘m graag zien: een neobistro in Antwerpen waar je fijne creatieve gerechten eet in een sfeervol modern interieur. Met Franse, Belgische, mediterrane en Japanse invloeden. Van aperitiefjes van witlof en uiencake met een parfait van kippenlever en pistache en kroketjes van Zeebrugse garnalen met piment-aioli en zilverui, plus daarbij een fijne collectie natuurwijn. Tot gerechtjes als gebrande witte asperges met eigeel, haringkaviaar & peterselie of gelakt buikspek met soja, wortel, gember & boerenkool. bistrotlilot.be

10. Café Klein, Nijmegen
Bij Café Klein in Nijmegen weten ze precies wat ze doen: deze Franse bistro wordt gedreven door klassieke Franse technieken en smaken van over de hele wereld. Ze zitten bovenop de trend: denk aan geroosterde pompoen met burrata en salsa macha (Mexicaanse crispy chili-olie met pinda) of gebrande prei met kervel en hazelnoot.
En what’s in a name: zo gewoon Hollands als café klein ook klinkt, de naam komt van kunstenaar Yves Klein, verantwoordelijk voor de ultramarijnblauwe huisstijl. Cafe-klein.nl

11. Bistrot-Bar Frère, Rotterdam
Op het terras van Bistrot-Bar Frère, in de wijk Blijdorp in Rotterdam, is plek voor 50 gasten. Ze houden van ‘simple et honnête’ (simpel en eerlijk) op een moderne bistronomie-manier met eerlijke producten als schieteend bijvoorbeeld.
Verwacht huisgemaakte bitterballen en een signature steak tartaar (verrassing: dit is vegan). In je glas lekkere (natuur)wijn, uit de speaker hiphop, funk en 80’s en 90’s en je begrijpt: hier wil je zijn. Voor de borrel of voor meer, want er is genoeg voor ‘petite faim’ of ‘grande faim’ (kleine of grote trek). bistrotbarfrere.nl

12. Bistrot des Alpes, Amsterdam
Bistrot des Alpes: veel dichter bij de Alpen kom je niet in Amsterdam. Want eigenaren Dieuwertje Gordijn en Thibault Casasole (uit de Savoie), runden in de jaren ervoor ook een bistro in de Haute-Savoie. À la Française. Je kiest voor de Savoyarde of Montagnarde, beide van comté, beaufort en abondance kazen, geserveerd met salade en brood, eventueel vergezeld van charcuterie. Sneeuwzeker voor het betere Franse wintersportgevoel is er ook nog tartiflette, gratin de crozets (pasta van boekweit met room, ui en kaas) en de beroemde raclette. bistrotdesalpesamsterdam.nl
13. Het hof van Zeeland, Middelburg
Ooit opende de eigenaren een Zeeuwse bistro in de middle of nowhere in Kortgene. Nu zijn ze overgestapt naar een fijne romantische bistro met precies het eten waar je op hoopt, in Middelburg. Seizoensgebonden met veel Nederlandse invloed. Het hof van Zeeland

14. Café Toulouse, Leiden
De extravagante stijl van schilder Toulouse-Lautrec inspireert nog steeds: dit nieuwe café in Franse stijl in Leiden ontleent er zijn naam aan: Café Toulouse. Het interieur is even kleurrijk als uitbundig. De Siciliaanse chef kookt Frans met Siciliaanse flair, denk aan sole meunière met citroen en gremolata. cafetoulouse.nl
Frans voor thuis: madeleines met yuzu