food for thought

Een week lang staat Leuven in het teken van film. Van 22 tot 30 maart kun je op het grote doek genieten van de allerbeste documentaires. Speciaal is het ‘Food for Thought’ programma. Films, workshops en masterclasses die niet alleen onze smaakpapillen, maar ook onze hersenen stimuleren.

ZIEN
Michael Pollan vertelt in de nuchtere documentaire In Defense of Food wat je moet eten om zo gezond mogelijk te blijven. Geen gedoe met guru’s, geen hippe diëten maar gewoon feiten over vitaminen, bouwstoffen en voedingswaarden.

Ontdek hoe het mogelijk is dat de hele wijnindustrie voor de gek werd gehouden door één man die verschillende wijnen mixte, etiketten vervalste en goedkope wijn voor dure bordeaux liet doorgaan. In Sour Grapes komt de allergrootste wijnfraude ooit aan het licht.

PROEVEN
Bij de film Fruit Hunters wordt een tasting van exotisch fruit georganiseerd. In de documentaire gaat men op zoek naar de mooiste vruchten met de meeste smaak. Tijdens de proeverij kom je soorten tegen die je misschien nog nooit gezien of geproefd hebt. Laat je verrassen en laat het je smaken!

Na afloop van de film Sour Grapes al je vertrouwen in de wijnindustrie verloren? Neem dan deel aan de wijnproeverij. Daar leer je zelf smaken, geuren en kleuren herkennen en proef je wat voor effect verschillende terroirs op de smaak van wijn hebben.

ERVAREN
Prangende culinaire vragen over eten, voedingswaarden en ingrediënten kun je stellen aan een panel van experts. In 100 minuten beantwoorden zij 100 vragen van het publiek. Zijn er nu al vragen die je meteen te binnen schieten? Dan kun je ze vast naar de organisatie mailen.

Ben je benieuwd naar de wetenschappelijke kijk op eten? Meld je dan aan voor een kookworkshop met Christophe Matthys. Hij is professor aan de Universiteit van Leuven en kan precies vertellen wat statistieken en feiten over ons eten zeggen. Daarnaast legt hij uit hoe je ‘emergency meals’ maakt. Smaakvolle maaltijden die je in 15 minuten op tafel zet.

Meer films, workshops en masterclasses vind je in het programma op de website.

TEKST ROOS VOLKERS 

cover delicious 3

Nóg meer delicious.recepten ontvangen? Bestel nummer 3 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd

food for thought