zo vader, zo moeder, zo dochter

Sinds eind 2012 produceren moeder Petra en hun dochter Irene hun eigen zuivel: yoghurt, karnemelk, boter én vanillevla. Dat doen ze op hun eigen melkveebedrijf Erf 1.

Een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over nepvanillie in de vla zette de familie Bruins aan het denken: waar is er geen échte vanillevla meer.. En sterker nog, waarom maken wij die niet? Wij hebben tenslotte en melkveebedrjf. De echte met boubonvanillestokjes, maïzena, ei, rietsuiker en melk. Meer niet. Het levert goddelijke vanillevla op. Vader Harry doet de koeien. De melk van Erf 1 wordt rechtstreeks verwerkt en verandert niet van structuur door overpompen en transport. Echte boerenzuivel!

Irene: ‘Onze karnemelk wordt gemaakt van onafgeroomde melk, boerenmelk met stukjes room erin, die wordt aangezuurd. Daarna wordt de melk geschud of gekarnd en houd je boter en romige karnemelk over. Van de boter maken we met fleur de sel zoute boter.’ Irene’s twee zusjes helpen ook geregeld mee en broer Klaas-Jan werkt bij een bedrijf dat melkrobots verkoopt: er wordt al met smart op hem gewacht. Op av3.nl vind je en leuk filmpje over Erf 1.

Erf 1 (dat betekent dat de boerderij het oudste erf in het gebied is, red.) | Mandjeswaardweg 6, Kampen | 038 344 62 04 | erf1.nl

TEKST MERIJN TOL

 

Het Erf 1 - Kampen