In de Leidsestraat zit al jaren delicatessenzaak Eichholtz. Er is voor elk wat wils: van lebkuchen tot ingemaakte walnoten.
Eichholtz is een wonderlijke ervaring. Het is alsof je 1888 binnenstapt en ook weer niet. De winkel ziet er sprookjesachtig nostalgisch uit, met heuse winkelbediendes in schort (zoals eigenaar sinds 34 jaar, Eef Voskuilen), maar tegelijkertijd staan de schappen vol met de nieuwste koekjes uit Engeland en Amerika. Grote contrasten dus. Lang was dit dé plek voor rijke Amsterdammers om Europese delicatessen te kopen. Van wijn, conserven, vleeswaren en koffie tot de eigen Eichholtz chocoladeflikken en krakelingen. Die laatste zijn nog steeds populair. Net als het mooiste gesuikerde citrusfruit, heerlijke jam van Trésor de Fruits (speciaal voor hen verpakt) en ook kwetsenjam, rabarber, kweepeer. Hier koop je mostarda uit Italië, ingemaakte walnoten, cumberlandsaus en seizoensspecialiteiten als lebkuchen, mincemeat, jam en paaseitjes bijvoorbeeld. Eef is er nog steeds even trots op. Zelfs op de vele toeristen die de winkel frequenteren. ‘Ze komen overal ter wereld vandaan’, glundert hij.
Eichholtz delicatessen, Leidsestraat 48, (020) 622 03 05. eichholtzdeli.nl
PRODUCTIE & TEKST MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR