Afgelopen zaterdag ontving de Amsterdamse ijsmaker Kees Raat van Metropolitan delicious.lezers voor een workshop ijsmaken in zijn kleine werkplaats in de Jordaan. En ‘n uurtje later werd de ruimte gevuld met de aroma’s van vanille, tonkabonen, geroosterde hazelnoten, rum en frambozen. De ijsmachines draaiden op volle toeren! Lepeltje voor lepeltje proefden de deelnemers elkaars sorbet en -roomijs. Conclusie van delicious.coördinator Laura én de unanieme mening van de groep: wat is zelf ijsmaken leuk én lekker!
Kees leek niet helemaal goed voorbereid op de komst van de groep, was wat boodschappen en kopietjes uit zijn boek vergeten, maar maakte dat al snel goed met zijn enthousiasme voor zijn vak. Hij vertelde over de machines voor thuisgebruik – de schoep moet ook diagonale vinnen hebben voor een beter, romiger resultaat! – en liet zien hoe je bananen blancheert voor perfect bananenijs. Zijn recept voor de basiscompositie roomijs is rauwe melk, melkpoeder, dextrose en slagroom. Verder is het veel experimenteren, je eigen voorkeuren ontdekken voor ingrediënten, combinaties en texturen. Hoe beter de kwaliteit/versheid van je ingrediënten, hoe beter het ijs!

– Laura | tekstcoördinator delicious.