hotspot: Bohiem in de Flevopolder

Een intiem diner met lokale en wilde ingrediënten, op open vuur gekookt. Kuilkoken, fermenteren, roken en garen in klei. Klinkt aantrekkelijk toch? Natafelen rond een kampvuur en eindigen in een luxe tent met de volgende dag een heerlijk vers ontbijt. Dat is Bohiem, dit jaar neergestreken in de Flevopolder.

Wat een ervaring!

We smullen van magische plekken zoals Bohiem, van die verborgen parels waar je niet zomaar tegenaan loopt. Dat het zo moeilijk bereikbaar is, is onderdeel van de charme, maar levert ook een klein probleem. Want wat doe je nadat je een avond lang hebt genoten met de ene na de andere alcoholische versnapering?

Foto: Bohiem

Nou, dan rol je gewoon de tent in! Bij Bohiem blijf je standaard een nachtje logeren. Je betaalt dus niet alleen voor een heerlijke culinaire avond, maar voor een heel uitje. Om 16:00 kom je aan en staat de tent (een ruim glamping-geval inclusief vloerkleed) al klaar, zodat je je weekendtas kunt uitpakken en je kunt klaarmaken voor de avond. Aanrader: wandel over het terrein en ontdek de verschillende eetbare planten (daar werken de chefs ook mee!). Om 18:00 start het diner en mag er – afhankelijk wat het weer doet – in de kas of in de openlucht worden geproefd van alles wat er uit het vuur komt. ’s Morgens blijf je ontbijten met krakende croissants, zelfgemaakte jam en staat er een pot koffie klaar zodat je de dag energiek kunt inluiden.

Koken in een kuil

Al het eten wordt bij Bohiem bereid op vuur. Het klapstuk is de geitenschouder die heel langzaam gegaard wordt in een kuil. Daarvoor wordt het vuur in de kuil flink opgestookt, tot de kuil een temperatuur van 600 graden °C bereikt. De geitenschouder wordt in natte doeken gewikkeld en voorzichtig in de kuil geplaatsts. Dan gaat er direct een berg zand overheen zodat er geen zuurstof meer bij kan komen en de doeken geen vlam kunnen vatten; er moet dus snel gehandel worden! De temperatuur in de kuil daalt drastisch, maar behoud precies genoeg warmte om de geitenschouder heel langzaam gaar te stoven, zodat er na een uur of 8 verschrikkelijk sappig vlees uit de kuil komt.

Foto: Bohiem

Dat smaakt zo

Behalve het geitenvlees uit de kuil, verschijnt er allerlei lekkers op tafel, zoals olde remeker-bouillon, fijne peulvruchten, gebrande citroen, dragon of Hollandse asperges met daslook, gebrand rugspek en jus met karnemelk en vlierbloesem.

Bohiem is wel echte luxe, dus wie ga jij verrassen? Als je geluk hebt, is er nog plek! Tot en met eind augustus. bohiem.nl