6x nieuwe hotspots: van Bloemendaal tot Rotterdam

Maartje Diepstraten – ookwel bartsboekje.com – speurt elke maand naar fijne eetadressen. Adressen die het hele jaar kunnen, maar juist dit seizoen eruit springen. Dit keer neemt ze ons mee van Bloemendaal tot Rotterdam…

Maartje tipt je ook 3 strandtenten die het hele jaar geopend zijn.

Het viswijf

Een van de jongste aanwinsten in Den Bosch is restaurant Het Viswijf, een visrestaurant opzet door de mensen achter het populaire Wijn bij Stijn. Het is geen verrassing dat je hier verse vis krijgt voorgeschoteld… Die vis ligt voor het kiezen gekoeld op ijs voor de bar en het wijnassortiment is opvallend ruim. Ingewikkeld doen de uitbaters liever niet, noch duur of stijf. Wel houden ze van verrassingen op het menu: kabeljauw met rendang en paksoi of ceviche met avocado. Het Viswijf vind je in een nog onbekende, rustige hoek van de historische binnenstad.

Monseigneur Prinsenstraat 1A, Den Bosch

Restaurant Citrus

Restaurant Citrus in Den Bosch doet niet aan snelle trends en alleen al daarom is deze zaak van chef Paul Hermes en gastvrouw Jill van Orsouw een aanrader. Je bereikt het  door een smal straatje vol gezellige horeca. Ook leuk maar laat je niet afleiden: bij Citrus moet je zijn. Het interieur is strak en verstoken van flauwekul, passend bij de mentaliteit van de uitbaters. Maar de sfeer is gemoedelijk, zacht en vriendelijk, ook zoals de eigenaren. Op tafel linnen en blinkende wijnglazen en op het menu goede  seizoensgerechten en met persoonlijke aandacht van Jill en Paul dé ingrediënten voor een perfecte avond uit. Kleine zaak, mollige porties en niks spreekwoordelijk zuurs te bekennen. En die naam dan? De keuken is Frans-mediterraan en er wordt behoorlijk wat citrus verwerkt in de gerechten. Voilà. Plus: het klinkt zo lekker fris.

Lange Putstraat 7A, Den  Bosch

De (nieuwe) Republiek

Van prima strandtent transformeerde Republiek Bloemendaal onlangs naar een niet te missen plek aan de kust die nu het hele jaar door open is. Met recht een gouwe ouwe in een nieuwe jas: de hele club werd gestript en kreeg een strakke, in grijstinten gehulde look. Ruim, licht en met een prettige akoestiek. Veel hout, enorme wanden van glas en een lichtgrijze stenen haard. Diezelfde raampartijen kunnen in de zomer open, zodat binnen en buiten vloeiend in elkaar overgaan. Is het grauw en grijs, dan nestel je je bij de haard of op een van de plofbanken met zicht op zee. Ook het menu kreeg een upgrade: volle Griekse yoghurt met vers fruit in de ochtenduren, speltrisotto en kruidige pappardelle met gestoofd rund, rode wijn en nootmuskaat in de middag en boerderijkip voor de avond.

Zeeweg 94, Bloemendaal

Tres

Wie eigenzinnig en een tikkeltje mysterieus wil eten in een voormalige jazzkelder kan  naar het Rotterdamse Tres. Dat huist sinds kort in het monumentale Entrepotgebouw op de Kop van Zuid. Geen duister lokaal maar een frisse locatie waar je een avondvullend programma mag verwachten: er komen maar liefst 18-gangen voorbij, met producten van Nederlandse bodem vergezeld van tekst en uitleg door enthousiast personeel. Zij vertellen vol trots over de kleinschalige boerderijen, vissers en ambachtslieden die dagvers hun producten leveren. Daarmee worden de huisgemaakte garum en miso gemaakt, de kippenhuid met gerookte paling, de marshmallow van duindoorn en pindakaas zonder pinda’s volgens een nieuwe fermentatietechniek. Bonuspunten voor het verrassende, nu eens niet mierzoete non-alcoholisch drankarrangement en uiteraard is er ook een variant mét alcohol.

Vijf Werelddelen 75, Rotterdam

Alba

Onopvallend aan een plein aan de Amsterdamse Wibautstraat opende restaurant Alba. Maar ben je eenmaal binnen, dan vergeet je deze zaak niet snel. Het is jong en heeft iets Berlijns in zijn rauwe, eenvoudige opzet. Wat op tafel komt is verfijnd, net als de details boven de bar en in de hoek waar het verse zuurdesem brood wordt gesneden  dat je niet veel later op tafel krijgt, geserveerd met zeewierboter. Een indrukwekkend begin, en de sancerre van Sebastien Riffault (de Les Quarterons uit 2017) maakt het nóg beter. Dan proeven we de zachte én spicy ‘deviled eggs’ (2 stuks) met Koreaanse peper en een handvol zaden, en daarna ricotta gnocchi met boerenkool en beurre noisette. Wat mij betreft één van de beste openingen in Amsterdam.

Wibautstraat 105 HS, Amsterdam

De PlekK

Lokaal, vers en lekker met uitzicht op de Haarlemmerhout. Dat kan nu bij restaurant De PlekK aan de Haarlemse Wagenweg. Nick Spoelstra begon deze luxe bistro voor bourgondische levensgenieters, borrelaars, zzp’ers met laptop, wandelaars én gezinnen. Uit de keuken komen klassiekers met een twist, gekookt met lokale en nationale producten. Bonbons bestellen ze bij patissier Van Dam, een van de wijnleveranciers woont aan de overkant en buurvrouw Nina bakt de taart. Versheid en kwaliteit gaan hier hand in hand, daarom is de kaart bewust klein. Bij De PlekK  kan je vanaf 11 uur koffie bestellen en, zodra het weer fijn is, ook buiten lunchen, pal naast het Haarlemse stadsbos eet je bijvoorbeeld gerookte hotdog, dagverse soep of een tonijnsalade. Ga je liever borrelen en of dineren: met liefde worden dan oesters, charcuterie, vis van de dag of steak tartare of bloemkoolsteak geserveerd. Je hebt al een driegangenmenu voor € 32,50 dus reserveer snel een plekkie bij De PlekK.

Tekst: Maartje Diepstraten. Hoofdbeeld: Republiek Bloemendaal

Republiek Bloemendaal - delicious
Republiek Bloemendaal