Bartsboekje tipt: favoriete hotspots in de 4 leukste Belgische steden

Maartje Diepstraten – ook wel Bartsboekje.com – speurt elke maand naar niet te missen adressen. Een vaste mini-break naar het zuiden is België; Antwerpen, Gent, Brugge of de Belgische kust. Vaak net wat mondainer dan Nederland en zéker bourgondisch. Hierbij een handjevol adressen.

En dit zijn de favoriete adressen in Den Haag van Maartje van Barts Boekje.

BarBel
Waar drink je nu het best een glas wijn in Antwerpen? Er is maar één antwoord: BarBel aan de verstopte Vrijdagmarkt. De ambiance is warm, het interieur zuidelijk, de wijn Europees en de Spaanse tapas zijn heerlijk. Al is de allergrootste gunfactor eigenaresse Annabel Neyens: de ontvangst is nergens zo hartelijk. Extra pluspunt: Annabel werkt samen met een wijnimporteur die voornamelijk met ‘kleine’ wijnboeren werkt. Elke eerste donderdag van de maand is er bij BarBel afterwork tapas. Tussen 18-21 uur krijg je bij een glas wijn een tapa naar keuze.
Vrijdagmarkt 1, Antwerpen

Chambre Séparée
Aan de rand van Gent centrum vind je in een spuuglelijk gebouw een van de chicste restaurants van België: Chambre Séparée. Niet chic in de zin van tafels met gesteven kleden in een serene zaal, want je zit aan de donkere, ruige bar. Daarachter kookt chef Kobe Desramaults op open vuur en al het snijd-, fileer- en uitbeenwerk gebeurt pal voor je neus. En daar eet je dan, samen met maar veertien andere gasten, de smaakvolste gerechten die met één, twee of misschien drie ingrediënten worden bereid. Een ervaring, mag je gerust stellen.
Keizer Karelstraat 1, Gent

Bruut
Vanaf dag één dat chef Bruno eind 2013 met zijn neef Bas restaurant Bruut in Brugge opende, werd er gevochten om een tafeltje. Dat is nu, ruim zes jaar later, onveranderd. Bruut huist in een prachtig 17e-eeuws pand aan de Brugse Reien. Romantisch en historisch, al zijn de looks binnen van nu, wat ook geldt voor de topgastronomie. Chef Bruno is autodidact en kookt op gevoel én met passie. Op je bord geen bruutheid: verfijnd, vers en lokaal staan centraal en de chef creëert met zijn moderne aanpak van traditionele Vlaamse gerechten eigentijdse pronkstukken. Gastheer Bas zorgt op zijn beurt voor de feelgood-sfeer.
Meestraat 9, Brugge

Boo Raan
Aan het roer van dit restaurant staat een jonge vrouw die de geheimen van de echte Thaise keuken van haar oma leerde. Boo raan betekent in het Thais ‘volgens traditie’ en dat is hier dus echt zo. Ze transformeerde een rijtjeshuis in een rustige wijk van Knokke tot eethuis verschoond van tierlantijntjes. Er staat een twintigtal gerechten op het menu, waarvan vijf vega, alles door elkaar te bestellen. En betaalbaar is het zeker: zelfs als je deze chef vrij spel geeft, betaal je niet meer dan € 40 p.p., inclusief wijn.
Edward Verheyestraat 17, Knokke-Heist

Tekst en beeld: Maartje Diepstraten