Woest enthousiast wordt Nederland van sushi. Zijn er zeewierrolletjes gevuld met zoet-zure plakrijst dan loopt het altijd op rolletjes! Maar waar eet je nu de állerlekkerste. De redactie tipt drie adressen voor super sushi.
Sushi van Kai
De Nijmeegse half-Japanse Kai Yasuda heeft een grote passie: sushi. Tot zover niks nieuws. Maar Kais filosofie is vrij bijzonder: zo duurzaam mogelijk vega(n) sushi maken. Met lokale ingrediënten en zo min mogelijk verpakkingsmateriaal. Met kimchi en shiitake uit de buurt, biodynamische groente en bio-shoyu (sojasaus).
Iedereen is vol lof over Kai en zijn bijzondere creaties, zoals een vulling van miso shiitake en paprika, van tamari pompoen en sperzieboon, van teriyaki tofoe en ponzu kool of van kimchi en avocado. Erbij zijn verslavende koolsalade met sesamolie, tamari en knoflook. sushivankai.nl
Restaurant Kato
Sushi van een bejubelde chef. De toro tataki, snel gebakken tonijn, is nog rauw vanbinnen en hijiki, zwart zeewier, is op z’n zachtst gezegd heel bijzonder. restaurant-kato.be
Tip van Yvette van Boven
Yvette: ‘Met een man die een uitmuntende Japanse thuiskok is, moet je wel bij Hokkai Suisan in IJmuiden zijn geweest. Vroeger was dit een hush-hush geheime plek, waar alleen de kenners kwamen om op een industrieterrein de beste sushi van Nederland te eten. Nu kennen velen dit geheim en is het er altijd bomvol. Wij gaan we er regelmatig heen om de vriezer te spekken. We lopen door naar de winkel achterin, want eigenaar Marinus Noordenbos heeft de beste vis en ook Japanse delicatessen. Die stuurt hij overigens door heel Europa, dus als je in Limburg woont, kun je ook online bij hem shoppen. Hokkai, Strandweg 2F, IJmuiden. hokkai.com
En verder…
Is het zeker verstandig om eens de stokjes tussen de vingers te nemen op deze plekken:
• Umeno (Kreeg een 9,5 van Mara Grimm in 2023 in het Parool)
• Ken Sushi (Kreeg een 9 van Gilles van der Loo in 2019 in het Parool)
• Kyatcha in Rotterdam