de leeuw zuurwaren

De Leeuw Zuurwaren is in Amsterdam de plek waar je je zuurwaren koopt. In ons nieuwste nummer vind je in de Gids deel 2 nog meer traditionele adressen uit Amsterdam.

Benieuwd naar nog meer adressen om te koesteren? Ga dan ook naar Hartog.

Al meer dan 150 jaar maakt De Leeuw Amsterdams Jiddish zoetzuur in, volgens joodse traditie. Monique & Fred de Leeuw zijn de vijfde generatie. Freds moeder Greta was een De Leeuw, zijn opa Nathan en oom Isie gingen hem voor. Rond 1860 waren er in Amsterdam veel meer inleggerijen en waarschijnlijk is dat de reden dat wij nog steeds graag augurkjes eten. Nog steeds maken ze hun traditionele assortiment met zoetzure en zoute inmaak. Ze maken zelf hun halffabrikaat, gezouten, gespoeld, dan op azijn, en maken daarna steeds een verse batch, voor ’t zoetzuur zonder extra zout.  Er zijn Amsterdamse uitjes, grote en kleine augurken, gemixt zuur, in zout ingelegde citroenen, sinaasappelsap, zure haring, rolmopsen, leverworst in ’t zuur. En ook de aloude ‘karootje in waie waie’: rodekool gegaard in wijnazijn met mosterdzaad, laurier en kruidnagel. Er is verse mierik, heerlijk scherpe mosterd en eigen zuurkool. ‘Veel klanten komen van heinde en verre om die echte smaak van vroeger’, aldus de gepassioneerde Monique. Maar:  de winkel en het ambacht verdienen ook aandacht van een nieuw publiek! Op naar De Leeuw!

De Leeuw Zuurwaren, Vrijheidslaan 78,  (020) 662 82 58. Open donderdag, vrijdag en zondag 9.00-18.00 uur. deleeuwzuur.nl

PRODUCTIE & TEKST MERIJN TOL FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR

de leeuw zuurwaren