delicious. tipt: deze 3 ijssalons zijn het omrijden waard

Genoeg gelateria’s die de standaard smaken stracciatella, pistache en aardbei verkopen. Maar welke ijssalons steken nu écht boven het maaiveld uit? Deze drie ijssalons zijn het omrijden waard vanwege hun bijzondere verhaal, excentrieke smaken of juist simplistische aanpak.

Deze 3 ijssalons zijn het omrijden waard

Café Sultan – Beverwijk

Op 8-jarige leeftijd vluchtte Gaffar Rashid zonder zijn ouders vanuit Afghanistan naar Nederland. Hij werd uiteindelijk bouwkundig ingenieur en staat daarnaast in het weekend in zijn eigen ijssalon Café Sultan op de Beverwijkse Bazaar. Daar maakt hij op traditionele wijze sheer yakh, Afghaans ijs.

Hiervoor wordt melk samen met suiker en smaakmakers als rozenwater of kardemom al roerend in een RVS-ketel bevroren. Het ijs wordt tot slot getopt met pistache en smaakt als de verhalen van duizend-en-een-nacht.

Café Sultan – Bazaar Beverwijk – Afghaans ijs met rozenwater en pistache

INTELLIGENTIA Taste Rooms – Eindhoven

De plek voor vernieuwende smaken in combinatie met hoge kwaliteit is INTELLIGENTIA Taste Rooms in Eindhoven. Eigenaar Björn Cocu studeerde aan het IJscentrum in Vlaardingen en de Gelato University in Italië, en gebruikt zijn kennis over smaak en techniek optimaal. 

Een van de speerpunten van de salon is dat ijs niet te zoet of vettig moet zijn, maar vooral veel smaak moet hebben en verteerbaar is. Daarbij staan ze bekend om hun unieke smaakcombinaties, naast de aanwezige traditionele varianten.

Voorbeelden zijn framboos-rozemarijn, mandarijn-citroengras en kokos-BBQ ananas, maar ook chocolade-pepermunt-kers en romig melkijs met cereal crunch. Met hun coupe met ijs van zwarte kersen met yuzusaus en sakurabloesemsuikerspin wonnen ze de Gouden IJscreatie 2020.

INTELLIGENTIA Taste Rooms – Leidingstraat 27, Eindhoven – Unieke smaakcombinaties

Van der Linde – Amsterdam

Baan jezelf een weg tussen de dagjesmensen en toeristen op de Nieuwendijk op weg naar Van der Linde. Volgens velen de beste ijssalon van Amsterdam en al sinds 1937 dé plek voor zijdezacht vanille-roomijs. In het smalle pijpenlaatje geef je eerst door welk formaat ijs je wil, waarna je met een gekregen muntje kunt betalen. Hoorntje in de hand? Draai je voorzichtig om, het is er piepklein vanbinnen, loop de deur uit en geniet. Wedden dat je direct de omgeving vergeet?

Van der Linde – Nieuwendijk 183, Amsterdam – Vanille-roomijs

delicious. magazine nummer 8

Dit item vind je in delicious. magazine nummer 8, het augustusnummer bomvol zomerse recepten, tips en technieken. Meer zomers lekkers? Het nummer ligt al op de mat bij abonnees en verschijnt woensdag in de digitale en fysieke kiosk.

Intelligentia
Foto: Max Kneefel