We delen onze favoriete bakkers, patisserieën en andere adressen waar ze met bloem, boter en suiker je leven lekkerder maken. Hier haal je geweldig brood, croissants en brioche die een omweg waard zijn.
Adressen om stuk voor stuk op te slaan. Vooral als je een zoetekauw bent en om stipt 4 uur naar iets lekkers verlangt voor bij de koffie of thee. Of eerder al… na het ontbijt begint de trek al toe te nemen. Herkenbaar? Dan is deze lijst voor jou.
Salvo bakehouse, Amsterdam
Salvo Bakehouse is sinds begin dit jaar open in Amsterdam. En patisserie uit Italië? Dat is tutto andere koek. Salvo, de van oorsprong Napolitaanse pasticcere bakt authentieke Italiaanse patisserie met de beste lokale ingrediënten. Hij wil de traditie vieren. Maar dan wel in een moderne bakkerij helemaal van nu.
Denk maar aan hemelse maritozzi – de roombroodjes uit Rome – of veneziana, gevulde brioche met custard in meerdere smaken. Of bomboloni en graffe napoletane (beide een soort Italiaanse donuts), polenta- taart, cassata, tiramisu, rotolo met citroen en cannoli die ter plekke worden gevuld zoals het hoort. Een gevaarlijk molto delizioso adres en zeker de moeite waard om voor om te rijden.
Tweede Hugo de Grootstraat 9-11H, Amsterdam salvobakehouse.com
Luuks brood en patisserie, Middelburg
Een croissant in muffinvorm was in 2013 een trend bij Lune Croissanterie in Melbourne. En zoals dat soms gaat; ze werden gemeengoed. Dus nu ook bij Luuks brood en patisserie in Middelburg: op zaterdag bakt hij ze. Bijvoorbeeld met hazelnoot en pralinecrème. Of met bloedsinaasappel. En in het voorjaar met pasen bakt hij ook weer panettone en wie weet ook daslookdesembrood!
Harvest café & bakery, Rotterdam
Dat doen we graag bij Harvest Cafe & Bakery in Rotterdam. Een ongelooflijk uitgebreide en creatieve ei-kaart waar je lekker voor gaat zitten. Gepocheerd, roerei, gebakken, jij kiest. Erbij bio- knakworst met lekkere abrikozenketchup of feta-creamcheese van Booij Kaasmakers met trendy crispy chili-olie en citroen. Of kies de gouden hash brown met curry madras of kimchi naar eigen recept.
Er zijn ook fantastische kant-en-klare gerechtjes, zoals pom- poen geroosterd met miso, Hollandse buffelstracciatella, dennensiroop, piment d’espelette, zeewier en koffie- crunch, met daarop gepocheerd ei. Of Franse toast met paddenstoelen, uien- jam, honing en cêpes-boter, een gefrituurd ei met Zeeuws spek, dragon, andijvie en pistachecrunch.
Hun eigen zuurdesem komt met gerijpte- of cashewboter. Er is filterkoffie, cold brew, espresso, kombucha en natuurwijn. En van ei tot koffie, alles gaat de hele dag door. Net zoals de bakery, waar je ook online kunt bestellen: van pistachecruffin tot cashew-croissant tot baguette en cannelé.
Krozant, Rotterdam
De Rotterdamse tongval blijft voor buitenstaanders interessant. Maar voor Rotterdammers heet een croissant gewoon krozant. Vandaar deze naam, bedachten Yvette Jansen en Nadia Stam. Ze willen hun croissants van a tot z zelf bakken en gingen in de leer bij Kiki Suijkerbuijk (Dutch Pastry Team). Ze experimenteerden tot ze een krozant bakten waarvan ze dachten ja! Van Franse bloem en beurre d’Isigny en als eigen twist een beetje honing. Daarna rijk belegd met Rotterdamse oude kaas en piccalilly bijvoorbeeld. Yvette en Nadia maken ook toppers zoals de carrot cake krozant, met carrot cake-kruiden en roomkaas-frosting.
Brood depot, Westernieland
Bij Groningen recht omhoog, bijna bij de Waddenzee bakt Saskia Boesveldt haar desembrood in Westernieland. In haar tot bakkerij omgebouwde schuur, het is dus geen winkel, bestel je haar brood van tevoren en haalt het dan op bij haar Brood Depot of bij adressen in de buurt.
Saskia bakt met Franse bloem of lokale spelt, roodkoorn of emmertarwe uit de buurt. Zoals emmertarwe met cranberry’s of een desembrood met biet maar ook prachtige fougasse, brood met daslook en Groninger spelt met oesterblad of brood met polenta, cheddar en jalapeño.
Loaf & Lavett, Utrecht
In Utrecht haal je je lang gerezen desembrood en kaneelbroodjes bij Loaf en bij Lavett. Ook bij Loaf: cruffin galore, met seizoenssmaken als grapefruitcurd, goudsbloem en vanille of sinaasappel & pistache of kers & hazelnoot.
Lavett maakt bagels met desem, sweet potato buns – die zoete-aardappelbroodjes – en heerlijke kardemom-pistache- bulle. Dat doen ze het liefst met graan van Nederlandse biologische natuurakkers, zodat ze mee zorgen voor meer wilde kruiden, bloemen, vlinders, bijen en bodemleven. Meer biodiversiteit, meer smaak!
Desembakker Wèk, Bunde
Ook bij desembakker Wèk in Bunde, Zuid-Limburg zetten ze veel smaak in: focaccia met wilde perzik, cheddar, olijfolie en sumak bijvoorbeeld. Plus een geweldige collectie desembrood en Deens roggebrood met pompoen- en zonnebloempitten, lijnzaad en roggekorrels. bakkerwek.nl
Bekijk ook: thuiswerken? 12x heerlijke lunchgerechten