domaine de L’amaurigue – a taste of Provence!

Op zoek naar een eigen wijngaard stuitte de familie de Groot in 1998 op de wijngaard Domaine de l’Amaurigue. Gelegen in het plaatsje Le Luc, in het centrum van de Provence, was deze wijngaard precies wat zij zochten: ruim 140 hectare grond met 40 hectare wijnranken.

De boerderij op het Domaine dateert uit 1786 en het landgoed werd in die tijd voornamelijk voor de agriculture gebruikt. Vanaf 1940 werd de l’Amaurigue voor het eerst als wijngaard gebruikt, en in de jaren die volgden werden de druiven van het landgoed naar de plaatselijke wijncoöperatie gebracht.

De familie de Groot heeft de eerste jaren gebruikt om een moderne wijngaard neer te zetten. Men is begonnen met het bouwen van eigen metalen en betonnen cuves die temperatuur gereguleerd zijn en de hoge kwaliteit van de wijn garanderen, zodat de wijnmaker Jean-Marie Quef één van de beste wijnen uit de Provence kan realiseren. Zo werd de oorspronkelijke ‘Vin de Pays’ wijn van l’Amaurigue een echte ‘Appelation Controlleé’ wijn, welke garant staat voor een hoge kwaliteit van de wijn.

Nu, inmiddels 13 jaar later, produceert Domaine de l’Amaurigue zo’n 250.000 flessen per jaar, waaronder waaronder ca. 180.000 flessen rosé en de rest rood en wit. Er wordt gebruik gemaakt van de druiven van de Provence: de Cabernet Sauvignon, Grenache, Syrah, Carrignan en Cinsault voor de rode en rosé wijn, en de Rolle en Ugni Blanc voor de witte wijn.

 

De wijnen hebben reeds diverse internationale prijzen gewonnen, zoals dit jaar de Médaille d’ Or op het Concours Général Agricole 2011 de Paris voor de rosé. De l’Amaurigue wijnen staan ook op de wijnkaart bij een groot aantal bekende restaurants in Frankrijk en Nederland. Op het Domaine de l’Amaurigue staat de deur altijd open voor bezoek alwaar de familie o.a. rondleidingen aanbiedt, evenementen organiseert als ‘Art & Vin’, de mogelijkheid biedt tot proeverijen, een ‘campagne lunch’ en huwelijkrecepties. Dit allemaal met prachtig uitzicht over de betoverende omgeving van de wijngaard.

Domaine de l’Amaurigue brengt onder de naam Fleur de l’Amaurigue drie wijnen uit.

• Rosé, bestaande uit een assemblage van 70 % Grenache en 30 % Cinsault. Met zijn prachtige bleekroze kleur, rijke aroma’s van grapefruit, banaan en klein kruidje heeft deze frisse droge rosé inmiddels al de gouden medaille op het Concours Géneral Agricole 2011 in Parijs gewonnen. Heerlijk als aperitief, evenals bij vele andere gerechten variërend van salades en lam, als quiches en vis.

• De witte wijn wordt gemaakt van 50 % Ugni-Blanc en 50 % Rolle. Deze verrassende wijn heeft 6 maanden op een jong eikenhouten vat gelegen. Het resultaat is een zeer smaakvolle wijn met aspecten van honingzoete peren, lemon en een tikje vanille. Een perfecte match in combinatie met kip, vis en romige kazen.

• De rode wijn bestaat uit 60 % Syrah en 40 % Cabernet Sauvignon. De wijn ligt 12 maanden op eikenhouten vaten en heeft het karakteristieke kruidje van de syrah, gecombineerd met robuuste smaak van cassis en rijpe bessen van de Cabernet Sauvignon. Goed te combineren met rundvlees, lam, couscous en Franse kazen.

De wijnen zijn ook in Magnum (1,5 ltr) variant te verkrijgen. Daarnaast maakt de wijngaard onder de naam ‘Nectar de l’Amaurigue’ hun eigen olijfolie.

Grands Vins de Provence
Route de Cabasse
83340 LE LUC EN PROVENCE
info@amaurigue.nl 
+ 31 (0) 6 1158 6554
Kijk voor meer informatie op www.amaurigue.com