9 tips voor een flitsende start van je underground restaurant

Droom jij ervan je eigen restaurant uit de grond te stampen?  Je kookt waarschijnlijk al elke maand lekker uit delicious. Waarom zou je dat dan niet eens gaan delen met mensen die je niet kent? Vergroot je netwerk door onbekenden bij je thuis uit te nodigen en voor ze te koken. Inderdaad, begin je eigen underground restaurant! 9 tips voor succes uit Supper Club van Kerstin Rodgers.

  1. Zorg voor bekendheid onder vrienden. Laat hen het woord verspreiden. Creëer een netwerk op Facebook en Twitter. Dan kun je zelf ook in contact komen met andere thuischefs die jouw plan al langer uitvoeren.
  2. Organiseer de binnenkomende reserveringen. Maak standaardantwoorden zodat je niet op elke mail persoonlijk hoeft te reageren. Voorzie je klanten bovendien van een duidelijke routebeschrijving.
  3. Laat je gasten vooraf betalen. Dat voorkomt gezeur achteraf en je bent er zeker van dat ze komen. Bepaal je prijs door te polsen wat andere restaurants vragen. De vuistregel: spendeer een derde van de omzet aan de ingrediënten, een derde aan personeel, linnengoed, keukengerei, etc. en de rest is winst.
  4. Organiseer je restaurant thuis. Dat is persoonlijk en handig. Je gasten zijn nieuwsgierig naar de kok en voor jou is het makkelijk omdat je niet met je spullen hoeft te slepen.
  5. Kies een menu dat je graag kookt en al vaak hebt gemaakt. Ga niet experimenteren maar focus je op het kopen van goede ingrediënten. Seizoensgebonden en het liefst zo lokaal en biologisch mogelijk. Denk bovendien na of je keuze wel handig is om te maken voor een grote groep. Soep en salade kun je gemakkelijk maken en nemen weinig ruimte in je keuken.
  6. Vraag hulp. Dan kan jij je volledig focussen op de potten en pannen. Vraag iemand voor de bediening en misschien iemand extra uit je vriendenkringdie helpt in de keuken.
  7. Serveer je gasten een drankje bij binnenkomst, dat maakt ze los en ze zullen zich welkom voelen. Als het hoofdgerecht aankomt, gonst de kamer van gezelligheid en zijn je gasten allang vergeten dat ze in een onbekend huis zitten. Drink zelf minimaal! Je hebt alle aandacht nodig voor je gerechten.
  8. Maak de tafel(s) extra mooi. Peper-en-zoutstellen, gestreken wit linnen en glanzend bestek. Houd een inleidend praatje aan het begin en licht jemenu toe. Maak een playlist op je iPod met fijne muziek.
  9. Wees een warme en vrolijke gastheer/vrouw, schenk gul en ga zelf rond met bijvoorbeeld een dessertwijn.

SUPPER CLUB | KERSTIN RODGERS | VELTMAN UITGEVERS | 9789048306428| € 24,95