Voor een beetje pit op de dinsdag grijpen we naar rigoureuze middelen: de oer-Hollandse stamppot in een pittig jasje. Niet de ouderwetse aardappel, maar een zoete aardappel. Geen boerenkool, maar bleekselderij. En mét kokos, sambal, knoflook, komijn…
pittige stamppot van zoete aardappelen, bleekselderij en kokos
hoofdgerecht | 4 personen
1200 g zoete aardappelen, geschild, in gelijke blokken
3 el olie
2 tl sambal + extra
400 g bleekselderij met groen, in boogjes
3 uien, grof gesneden
2 tenen knoflook, in plakjes
75 g pinda’s
40 g gemalen kokos
1 tl komijnzaadjes, of 1½ tl komijnpoeder
400 g speklappen, dwars op de spekrichting in repen van 1½-2 cm breed gesneden
Zet de zoete aardappelen met 3 cm water, wat zout, ½ el olie en 1 theelepel sambal op en breng aan de kook. Draai het vuur laag en kook met deksel op de pan in 25-30 min. gaar. Snipper het groen van de bleekselderij en houd apart. Voeg de bleekselderij na 15 min. toe aan de zoete aardappelen en kook mee gaar.
Verwarm 1 el olie en bak de uien en knoflook zachtjes goudbruin in 25 min., schep regelmatig om.
Verhit ½ el olie in een koekenpan en rooster de pinda’s, gemalen kokos en komijn al omscheppend goudbruin, neem uit de pan en houd apart.
Kruid de speklapreepjes met zout en peper. Verwarm de rest van de olie in een andere koekenpan en bak de speklapreepjes hierin langzaam rondom goudbruin in 15 min. Pas op dat ze niet te donker worden. Laat uitlekken op keukenpapier.
Giet de stamppot af en stamp grof door elkaar. Voeg de uien en helft van het pindamengsel toe en roer er losjes door. Breng evt. op smaak met zout en nog wat sambal.
Bestrooi de stamppot met de rest van het kokosmengsel en selderijblad en serveer met de speklapreepjes.
Bereiden ± 35 min.
zoete aardappel
Zoete aardappel of bataat komt oorspronkelijk uit het tropische Caribische gebied, maar doet het ook goed in de subtropen. Hij is familie van de nachtschade (onze bekende aardappel). Verwar hem niet met de yam, want die is echt anders. Zoet aardappelen zijn tegenwoordig bij de meeste supermarkten te koop.
PRODUCTIE EN RECEPTEN TRUDELIES SCHOUTEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL FOTOGRAFIE ROB VAN DER VET BEREIDING BART STUART
Dit recept verscheen eerder in delicious.