Fijn eten hoort bij fijn drinken. En fijn drinken begint met kruidige koffiebonen, aromatische theeën of… feestelijke wijnen. delicious. interviewt deze maand de verkopers van de juwelen voor kerst. We spraken Joris van Zoelen van een webshop vol Nederlandse wijnen.
Joris, een webshop vol met wijnen van Nederlandse bodem. Waarom?
‘Ik kwam erachter dat er heel veel Nederlandse wijnmakers prachtige wijnen maken die ze met moeite verkopen. Het zijn wijnmakers met minder feeling voor distributie, marketing en klantenservice. Nederlandse wijnen zijn enorm gegroeid in kwaliteit en winnen nu aan de lopende band internationale prijzen. Ik wilde NL-wijn beschikbaar maken voor de consument: altijd en overal. Zonder dat zij meteen drie of zes flessen van dezelfde wijn hoeven te kopen. Je kunt bij ons gewoon een assortidoos samenstellen.’
En zijn het goede wijnen?
‘Zeker. Lokaal is naar mijn mening als principe al een extra plus. En, in het glas moet de wijn de concurrentie met buitenlandse wijnen aankunnen. Van de ruim 200 wijnmakers in Nederland selecteerden we er 20 en van hen de 50 beste wijnen. Elke wijn wordt ook voorgelegd aan ons wijnpanel waarin bekende wijnschrijvers zitten. Zij proeven of de wijn een mooie kwaliteit en hoge zuiverheid heeft en of ze herkenbaar zijn als Nederlandse wijn. Het Nederlandse terroir heeft namelijk een specifieke smaak en die ik wil kunnen terugproeven in de wijn. Bovendien zijn bijna alle wijndruiven op biologische wijze verbouwd.’
Maar het is toch lastig om online te kiezen welke wijn je wilt drinken?
‘Dat klopt. Maar dat heb je in een winkel ook. Wij proberen zoveel mogelijk informatie over de herkomst van de wijn te geven. We beschrijven de smaak en geven passende combinaties. We proberen telkens het zicht, de neus, de smaak en de afdronk te beschrijven. Toch blijft elke fles een gok: smaken verschillen. Juist daarom is het concept om klanten de vrijheid te geven om zelf een doos samen te stellen. Bevalt een wijn niet, dan heb je nog vele andere opties.’
Welke fles trek je zelf open met de feestdagen?
‘De mooiste bubbel die Nederland kent: de Fromberg Ophrys Prestige Extra Brut. Hij komt uit het zuidelijkste puntje van Nederland. Bij Vaals ligt een prachtig wijndomein: Fromberg. Daar verbouwen Carmen, Maurice, Paul en Marcel verschillende druivenrassen. De wijnen die daar vanaf komen zijn herkenbaar Hollands. Ze maken onder andere deze witte bubbel en ook een rosé bubbel. Heerlijk!.’
En bij het diner zelf?
‘Voor bij het voorgerecht kies ik de bekroonde Linge Wit van Diederik uit de Betuwe. Maar die is vrijwel nergens meer verkrijgbaar. Ook bij ons niet. De Johanitter van Hof van Twente is een uitstekende vervanger. Bij een tussengerecht de fruitige Gris du Printemps van Slingerhorst. Voor bij het vleesgerecht schenk ik de rode Regent op Holt uit de Achterhoek. Die smaakt vol naar bramen en is mossigs, heeft iets bossigs. Deze past goed bij vlees met sterke smaken. Het is altijd moeilijk kiezen, want er zitten echt mooie pareltjes bij waar we in Nederland heel trots op mogen zijn.
denederlandsewijnwinkel.nl
Mensen kunnen tot vrijdag 21 december de wijnen bestellen om ze maandag de 24e nog te ontvangen.