Vanaf september 2012 plaatst delicious. 10 weken lang elke woensdagmiddag op YouTube een kookvideo met Eke Mariën. Deze week laat Eke je twee bereidingen van gestoomde Aziatische groente zien, pittige Chinese koolrolletjes en paksoi met oestersaus. Door het stomen zijn de groenten snel gaar, ze blijven lekker knapperig én het is ook nog eens gezond!
Kookvideo #1: gestoomde Aziatische groente
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
pittige chinese koolrolletjes
voor- of bijgerecht | 4-8 personen, 8 stuks | vegetarisch
1 Chinese kool
½ kleine winterwortel, in luciferreepjes
stuk gemberwortel van ± 3 cm, fijngesneden
1 teen knoflook, fijngesneden
2 gedroogde rode pepers, fijngehakt
1 el sesamzaad, in een droge koekenpan geroosterd
dressing
4 el rijstazijn of sherry
1 el sesamolie + extra voor erover
1½ el suiker
Verwijder de 8 buitenste bladeren van de kool en houd ze apart. Snijd de rest van de kool in repen van ± 2 cm. breed. Bestrooi de repen kool met 2 tl zout en laat ze ± 2 uur met een gewicht erop in een zeef uitlekken. Dep de koolrepen droog en meng de winterwortel, gemberwortel, knoflook en gedroogde peper erdoor. Roer voor de dressing de rijstazijn, sesamolie en suiker door elkaar en schenk over het koolmengsel. Kneed het mengsel met de hand ± 1 min. goed door.
Kook de achtergehouden koolbladeren in een grote pan in ruim kokend water ± 1 min. Laat de bladeren op een keukendoek uitlekken. Snijd de dikke nerven uit de koolbladeren en vul de bladeren met het koolmengsel. Rol de koolbladeren om de vulling. Druppel er voor het serveren nog wat sesamolie over en bestrooi met het sesamzaad.
Bereiden ± 30 min. / uitlekken ± 2 uur. d.
RECEPTEN EN BEREIDING COEN BEUTE FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING JAN WILLEM VAN RIEL PRODUCTIE ELLEN VAN MOL
paksoi met oestersaus
bijgerecht | 4 personen
2 el oestersaus
1½ tl lichte olie, bijv zonnebloemolie
½ tl suiker
1 stronk Chinese groente, bijv. boksoi of paksoi, in stukken
Meng de oestersaus, 1 el water, ½ tl olie, de suiker en een snufje peper door elkaar.
Roerbak de groente in een beetje water met 1 tl olie, bak eerst de dikkere stukken en voeg dan het blad toe. Laat uitlekken en schep op een warme schaal. Sprenkel de saus over de groenten en serveer direct. Bereiden ± 10 min.
RECEPTEN BILL GRANGER FOTOGRAFIE JONATHAN GREGSON STYLING RACHEL JUKES BEREIDING LOU MACKANESS, ROSIE REYNOLDS PRODUCTIE ELLEN VAN MOL
De receptuur staat in het China-nummer van delicious. – nr 5 2012, klik hier om dit nummer na te bestellen. Een delicious. editie voor de iPad bestel je via de app van www.tijdschrift.nl/app
De video’s zijn gemaakt in samenwerking met Neff. Wil je meer weten over Neff apparatuur, ga dan naar www.neff.nl.