oaked or unoaked?

oaked or unoaked?

Oaked wijn

Bijna elke winery in Australië maakt een Chardonnay. Grofweg zijn er twee stijlen: oaked en unoaked.

Oaked: de wijn heeft houtinvloeden gehad. Bij rijping en/of gisting op eiken vaten smaken de wijnen vol, zijn stevig van structuur, en hebben naast fruit ook geuren van vanille en toast. Uit de  de koelere wijngebieden (het westen en Tasmanië) bezitten ze een frisse zuurgraad met meer finesse. Hout is overigens een breed begrip binnen Australië. Niet alleen eikenhouten vaten, maar ook snippers en balken van eiken-hout, worden rijkelijk gebruikt, als een soort peper en zout voor de wijn. De fruitsmaak overheerst dan in de wijn. Dit doen ze veel bij de eenvoudige ‘doordrinkers’. Unoaked is een frisse wijn, lichter van smaak met ingetogen fruit zonder enige invloed van hout.

Tekst: Ellen Dekkers
Beeld: uncorkedremarks.com