Ellen Dekkers is al meer dan 20 jaar vinoloog. Je kunt dus wel stellen dat ze álles weet over wijn en druivenrassen.
Elke maand schrijft Ellen in delicious. over de lekkerste wijnen, bijzondere wijnadressen en sublieme spijscombinaties. Dat het kan zijn dat de één wijn bitter vindt en de ander niet, daar weet zij alles over. Ook heeft Ellen als tip een bitter proeftest die je thuis kan doen!
“Het kan zijn dat je een hoge gevoeligheid hebt voor bitter. Rode wijn heeft de meeste bitterstoffen. Het zijn tannines die de bittere smaak geven. Ook witte en oranje wijn kan bitter zijn. Dat hangt af van de druif, de manier van persen en of er schilcontact is geweest. Tanninestoffen zitten onder meer in de schil. In welke mate je bitter proeft, hangt af van de hoeveelheid smaakreceptoren in je mond en is zelfs erfelijk bepaald.”
Doe de bitter proeftest
“Proef melkchocola en pure chocola van 80% cacao. Puur is bitterder. Ook sterke espresso is bitter. Je neemt de bittere smaak achter in je gehemelte waar. Geen fan van bitter? Drink wijn dan bij eten. Door speeksel of vet in je mond ervaar je minder bittere tonen.”
PRODUCTIE EN TEKST ELLEN DEKKERS BEELD ISTOCK