Brood bakken: heerlijk om in het weekend te doen. Gewoon brood bakken is al geweldig, maar gevlochten brood geeft nog net wat extra’s. Wij laten je drie verschillende vlechten zien. Even oefenen and you’re ready to go.
brooddeeg vormen
nodig: 1 portie brooddeeg
vier-vlecht
Maak vier strengen van het deeg. Knijp de uiteinden aan een kant aan elkaar.
Sla de meest rechtse streng over de streng ernaast.
Leg de tweede streng van links over de meest linkse streng
Leg de streng die nu de tweede streng van links is over de tweede streng van rechts
Begin weer met de meest rechtste streng en herhaal het vlechten tot het einde en knijp de uiteinden aan elkaar.
Leg op een bakplaat en bak in het midden van een voorverwarmde oven van 210°C in ± 30 min. gaar.
knoop
Maak 6 strengen van het deeg en leg drie van de strengen haaks op de andere drie strengen zodat er een kruis ontstaat.
Vouw de drie meest linkse strengen over de drie strengen rechts ernaast. Vouw de drie meest rechtse strengen over de drie strengen rechts ernaast.
Begin weer met de drie meest linkse strengen en herhaal het vlechten tot het einde. Vouw de randjes onder.
Leg op een bakplaat en bak in het midden van een voorverwarmde oven van 210°C in ± 30 min. gaar.
dubbele knoop
Maak vier strengen van het deeg. Leg ze in een ‘hashtag’ neer waarbij de linker verticale streng onder de onderste horizontale streng en boven de bovense horizontale streng ligt. De rechter verticale streng ligt boven de onderste horizontale streng en onder de bovenste horizontale streng.
Begin met de verticale strengen aan de bovenkant van de hashtag. Leg de rechter streng over de linker streng.
Werk tegen de klok in en ga door met de twee horizontale strengen aan de linkerkant van de hashtag. Leg de bovenste streng over de onderste streng.
Ga door met de twee verticale strengen onderaan de hashtag. Leg de linker verticale streng over de rechter verticale streng.
Neem nu de twee horizontale strengen aan de rechterkant van de hashtag en leg de onderste streng over de bovenste.
Werk nu met de klok mee en begin met de verticale strengen die nu aan de bovenkant liggen. Volg hetzelfde patroon en begin door de linker bovenste verticale streng over de rechter verticale streng te leggen.
Leg dan de bovenste van de rechter horizontale strengen over de onderste van de horizontale strengen.
Leg de linker van de onderste verticale strengen over de rechter van de verticale strengen.
Leg de onderste van de verticale strengen over de bovenste.
Herhaal dit vlechtpatroon tot het deeg op is en vouw de uiteinden onder. Leg op een bakplaat en bak in het midden van een voorverwarmde oven van 210°C in ± 30 min. gaar.