delicious. nummer 11 gaat helemaal over no waste. We geven hier alvast de eerste tip weg. Do-it-your-self wijnazijn met dat laatste restje wijn van gisteren in de fles.
Louis Pasteur, de Franse scheikundige, ontdekte de azijnbacteriën. Komt er lucht in het wijnvat, dan wordt de alcohol door deze bacteriën omgezet in zuren en krijg je wijnazijn.
Zelf wijnazijn maken is heel simpel. Giet een laagje azijn in een donkere fles. Zorg dat er geen zonlicht bijkomt. Voeg een restje wijn toe. Sluit de fles niet af met een kurk, maar met een stukje stof en elastiek zodat er zuurstof bij kan komen. Door de zuurstof gaat de alcohol gisten en krijgt het die zure smaak. Je kunt zowel witte- als rodewijnazijn maken. Wittewijnazijn smaakt lekker in mayonaise en hollandaise saus. Rodewijnazijn is heerlijk in dressings en om jus mee af te blussen.
tekst Ellen Dekkers