Deze geurige, boerse papa al pomodore maak je met oud brood dat je even roostert in de oven. Wees scheutig met de knoflook, basilicum en olijfolie, dat zijn de smaakmakers!
papa al pomodore met basilicum
hoofdgerecht | 4 personen
7 el olijfolie
2 uien, fijngesneden
3 stengels bleekselderij, fijngesneden
5 tenen knoflook, 3 tenen fijngehakt, 2 heel
1¼ kg pomodoro tomaten, in stukjes
500 ml kippenbouillon
± 250 g oud brood, in sneden van 2 cm dik
blaadjes van 1 grote bos basilicum
extra vierge olijfolie van goede kwaliteit
Verwarm de oven voor op 210ºC.
Verhit de helft van de olie in een soeppan. Bak de ui zachtjes 10 min. zonder te kleuren. Voeg de bleekselderij en de fijngehakt knoflook toe en bak 1 min. Voeg de tomaat en bouillon toe en breng op smaak met zout en peper. Breng de soep aan de kook, draai het vuur laag en kook de soep ± 20 min. Leg intussen het brood op een bakplaat en bestrijk het et de rest van de olie. Rooster het brood in het midden van de oven in 8-10 min. goudbruin en krokant. Wrijf het brood aan beide kanten in met de tenen knoflook. Laat het brood iets afkoelen en breek het brood in grove stukken boven de soep. Roer het door elkaar en kook de soep nog ± 10 min.
Roer de basilicumblaadjes erdoor, schep de soep in diepe borden, schenk er royaal peperige extra vierge olijfolie over en serveer meteen.
Bereiden ± 50 min. / oven ± 10 min.
RECEPTEN EN BEREIDING YOLANDA VAN DER JAGT FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN STYLING CYN FERDINANDUS