Feestelijke vegetarische taart met pompoen, prei, snijbiet en fet. Vier de feestdagen met deze topper van Ottolenghi. Deze knapperige, romige bladerdeegtaart is eenvoudig vooraf te bereiden en vol van smaak, ideaal voor een gezellig diner of borrel.
Dit fantastische gerecht komt uit het novembernummer van delicious. Ofwel: kerst deel 1! Voor meer inspiratie shop je het magazine hier.
Feestelijke pompoentaart in knapperig bladerdeeg, van Ottolenghi
aantal 8 | hoofd, hoofdgerecht | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | internationaal | vegetarisch
Deze vega showstopper van Ottolenghi past niet alleen perfect bij een sfeervol decemberdiner, je maakt hem ook makkelijk vooraf. Perfect voor ultiem relaxed koken in de feestmaand! TIP: Je kunt de taart 1 dag eerder afbakken en voor serveren in 20 minuten op 175°C opwarmen.
Ingrediënten
- 900 g flespompoen, 1 kleine, geschild,in de lengte gehalveerd, zaden verwijderd, in 2,5 cm stukken
- 3 tl ahornsiroop
- ½ tl gemalen kaneel
- 3 el extra vergine olijfolie
- 1 grote prei, in de lengte gehalveerd,in dunne ringen
- 8 bosuien, fijngesneden
- 3 tenen knoflook, geperst
- 4½ tl za’atar
- 115 g snijbiet, bladeren en stelen, fijngesneden
- 170 g roomkaas, op kamertemperatuur
- 100 g feta, verkruimeld
- 2 rollen bladerdeeg, koelvers
- 1 ei, L, losgeklopt
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200°C. Meng in een grote kom de pompoen, ahornsiroop en kaneel met 1 el olie en 1 tl zout. Verdeel over een grote bakplaat en bak 15-20 minuten tot net gaar. Haal uit de oven, laat ± 15 minuten afkoelen, doe terug in de kom en zet tot gebruik in de koelkast.
- Verhit intussen de resterende 2 el olie in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Voeg de prei, bosui, knoflook en 1 tl zout toe en bak al roerend ± 8 minuten tot de prei zacht is maar niet bruin. Voeg 3 tl za’atar toe en bak nog ± 1 minuut tot het geurig is. Voeg de snijbiet en 1 el water toe. Bak nog 2 minuten, af en toe roerend, tot het blad net iets is geslonken en neem van het vuur. Doe het mengsel in een kom, laat ± 15 minuten afkoelen en zet in de koelkast tot gebruik.
- Meng in een kom de roomkaas, feta en wat versgemalen peper. Roer door het pompoenmengsel en zet terug in de koelkast.
- Snijd 1 vel bladerdeeg bij tot een rechthoek van 15×40 cm en gebruik eventueel kleine vormpjes om feestelijke vormen uit de restjes te snijden. Leg het bijgesneden bladerdeegvel op een met bakpapier beklede bakplaat die in de koelkast past. Prik overal in met een vork en kerf lichtjes met een mes een rand van 2½ cm rond de randen.
- Schep het afgekoelde preimengsel op het bijgesneden bladerdeegvel, maar houd de randen vrij. Schep het pompoenmengsel erbovenop. Bestrijk de rand met wat ei. Neem het andere vel deeg, leg het over de vulling en de rand en snijd het overtollige deeg weg. Gebruik een vork om de rand aan te drukken en te sluiten, snijd eventueel oneffen randen weg. Bestrijk de taart met wat ei en leg de uitgesneden vormen bovenop de taart. Bestrijk de vormen met wat ei. Strooi de resterende 1½ tl za’atar erover. Zet onafgedekt minstens 1 uur of 1 nacht in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 220°C. Bak de taart 15 minuten, verlaag dan de temperatuur naar 175°C en bak nog 45 minuten of tot de korst goudbruin en gerezen is. Haal uit de oven en laat minstens 20 minuten afkoelen voor het serveren om het snijden makkelijker te maken.
- Snijd in plakken en serveer warm of op kamertemperatuur.
Voedingswaarde
- calorieën: 511 kcal
- eiwit: 11 g
- vet: 35 g
- koolhydraten: 34 g
RECEPT YOTAM OTTOLENGHI, FOTOGRAFIE BEN DEARNLEY, STYLING EMMA KNOWLES
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Als dessert of bij de koffie? Galette met perzik, chili en een pistache-frangipane – van Ottolenghi