Toen Sarah van Hecken een vleesthermometer zocht, stuitte ze bij kookwinkels op een groot assortiment, maar niet op de mogelijkheid om wat uit te proberen. Dus startte ze samen met Josine van Kesteren DAY Kitchen, een kookwinkel met instore keuken waar je zelf producten mag testen.
Wat verkopen jullie?
Bij DAY Kitchen gaat het niet om veel, maar om goed. Josine en Sarah selecteren vooral op kwaliteit, maar ook op ‘looks’. Sarah: ‘Kwaliteit staat voorop, maar producten moeten ook een esthetische waarde hebben We gaan echt op zoek, importeren veel en zijn daardoor vaak exclusief met producten.’ Ze halen van ver én dichtbij. In hun assortiment: aardewerk van plaatselijke keramisten, koffie van Stooker Roasting Company en de damplank van Veroon Coesel.
Wat maakt DAY Kitchen bijzonder?
‘We hebben niet alleen een winkel, we willen ook dat mensen iets bij ons beleven. We testen veel producten zelf, zodat we er iets zinnigs over kunnen vertellen. Maar we bieden in onze keuken ook ruimte om zelf aan de gang te gaan en dan je keuze te maken. We organiseren ook proeverijen en workshops (van ‘Japanse messen’ tot ‘kimchi maken’), koken uit kookboeken zodat iedereen kan proeven en nodigen producenten uit om over hun producten te komen vertellen.’
Inspiratie?
Josine: ‘Komt overal en nergens vandaan. We laten ons door van alles inspireren: kookboeken, rondjes over de markt, winkels, verhalen van de ambachtsmensen achter producten.’
DAY Kitchen, Van Woustraat 62, Amsterdam
FOTOGRAFIE (PORTRET SETH CARNILL INTERIEUR SARAH VAN HECKEN)