croissant-ijs met feuilletine & chocosaus

croissant-ijs met feuilletine & chocosaus

We doen tegenwoordig van alles met croissants – en ja, nu zelfs met ijs! Deze ultieme combinatie van warm en koud maakt dit dessert een echte showstopper. Denk: romig croissant-ijs, een knapperige bite en rijke chocoladesaus… wie kan dat weerstaan?

Het is een klassieker uit de Franse keuken, maar dan met een verrassend moderne twist. En dit is nog maar één van de vele parels die je vindt in onze gloednieuwe oktober-editie. Een nummer dat Frankrijk in al zijn culinaire pracht combineert met de warme, troostrijke smaken van de herfst.

En er is nóg een reden waarom dit nummer extra bijzonder is: niemand minder dan Rutger Bakt is onze gast-hoofdredacteur! Verwacht dus bakken vol inspiratie, tips en natuurlijk onweerstaanbare recepten.

Krijg je er al trek van? Bestel het nieuwe nummer hier.

Croissant-ijs met feuilletine & chocosaus

aantal 8 | dessert, ijs, nagerecht, zoet | feestdagen, feestelijk, kerst, weekend | frans |

De volle smaken, de sensatie van warm en koud en de afwisseling in texturen maken van dit dessert een regelrechte topper. Het is slim om 1 dag eerder aan het ijs te beginnen.

Voorbereiding:1

Kooktijd:15

Intrekken + afkoelen4

Totale tijd:5 15

Kookgerei

  • ijsmachine
  • keukenmachine

Ingrediënten

  • 3 roombotercroissants van topkwaliteit, in kleine stukjes
  • 200 g gesmolten boter
  • 1 vanillestokje, in de lengte opengesneden, merg eruit geschraapt
  • 400 ml volle melk
  • 500 ml slagroom
  • 6 eidooiers
  • 180 g suiker
  • zeezoutvlokken, naar smaak

Frangelico-chocoladesaus

  • 170 g pure chocolade, van 70% cacao, in stukjes
  • 200 ml slagroom
  • 3-4 el Frangelico*

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 190°C. Verdeel de croissantstukken over een met bakpapier beklede bakplaat en giet 150 g van de gesmolten boter erover, meng goed en bak de croissant 10-12 min. tot alles geroosterd en goudbruin is.
  2. Doe het vanillestokje en de -zaadjes, de melk en 180 ml van de slagroom in een ruime steelpan. Breng op laag vuur net tegen de kook aan en laat 10-12 min. trekken.
  3. Klop in een kom de eidooiers met de suiker en een snufje zout met de mixer in 5-8 min. dik en romig. Giet nu langzaam en al kloppend het warme melkmengsel bij de eidooiers. Klop tot alles goed is gemengd en giet terug in de pan. Zet weer op het vuur en laat al roerend met een houten lepel op matig vuur warm worden en binden tot vla-dikte, maar laat het niet koken. Neem van het vuur en laat afkoelen. Roer de rest van de slagroom erdoor en voeg tweederde (bewaar de rest goed afgesloten tot later) van de geroosterde croissantstukken en 50 g gesmolten boter toe. Laat afkoelen en zet daarna minstens 4 uur of liever nog 1 nacht in de koelkast zodat de smaken goed intrekken.
  4. Verwarm 1 uur voor serveren de chocolade en room voor de saus au bain-marie in een hittebestendige kom op een pan met een laag zachtjes kokend water. Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt. Roer tot een glad mengsel. Neem van het vuur en roer de Frangelico erdoor. Laat afkoelen op kamertemperatuur.
  5. Draai het ijsmengsel, inclusief de stukjes croissant, volgens de gebruiksaanwijzing van de ijsmachine tot zacht en romig ijs.
  6. Verwarm de oven voor op 190°C. Doe de achtergehouden croissantstukken in de kom van de keukenmachine en mix tot fijne kruimels. Verdeel de kruimels over een met bakpapier beklede bakplaat en bak de feuilletine in 8-10 min. helemaal krokant en goudbruin, waarbij je de kruimels tussentijds regelmatig omschept.
  7. Giet wat van de chocoladesaus in een ijscoupe of kommetje. Schep hierop een royale bol croissantijs en besprenkel met de croissantfeuilletine.

Voedingswaarde

  • calorieën: 863 kcal
  • eiwit: 10 g
  • vet: 69 g
  • koolhydraten: 50 g

RECEPTEN LISELORE BUS, FOTOGRAFIE WOUT HENDRICKX, FOODSTYLING LES FILLES ROUGES

* Wil je dit toetje kidsproof maken, vervang de Frangelico dan door hazelnootsiroop.

 

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Kijk ook eens: amandelcake met vanille-mokkasaus