deze kebabspiesjes gaan viral – dit is waarom

deze kebabspiesjes gaan viral – dit is waarom
UNSPLASH

Move over smashburgers en snackplates, want TikTok heeft een nieuwe foodcrush: kebabspiesjes. Dé snack van het moment, en eentje met blijvende potentie. Heerlijk voor op een herfstige barbecue, ideaal om mee te nemen naar een feestje met vrienden of serveer ze als hartige familiehap op een zaterdagavond.

Heb jij ze al voorbij zien komen; video’s waarin sappige, kruidige kebabspiesjes worden gemaakt? In een mum van tijd rijg je zelf deze snack op een stokje, waarna je ze zonder enige moeite in de airfryer superkrokant bakt!

Wat ís een TikTok kebabspiesje?

De basis voor de kebab is niet heel anders dan traditionele recepten, waarbij gehakt royaal wordt gemengd met kruiden en specerijen, zoals baharat, soms aangevuld met groenten.

Maar het twist-element dat van deze spiesen een TikTok-hit heeft gemaakt zijn de laagjes tortilla of lavash dat tussen de lagen gehakt wordt geregen. Daardoor krijg je dat fantastische (vierkante) laagjeseffect waardoor de spiesjes niet alleen mooi ogen, maar ook makkelijk uit elkaar te trekken zijn.

De meningen zijn verdeeld of je beter tortilla’s of lavash kunt gebruiken. Tortilla’s zijn makkelijker te vinden in de supermarkt, maar lavash – een traditioneel dun brood uit het Midden-Oosten – maakt je spiesjes net iets lekkerder.


@international.foodie

Zo maak je ze

Iedere maker heeft zo z’n eigen trucjes, maar het basisprincipe is hetzelfde. Je snijdt de tortilla’s of lavash in vierkanten en smeert er een laagje kebab-gehaktmengsel op. Die stapel je op elkaar, waarna je er repen van snijdt. Vervolgens prik je er satéstokjes doorheen en snijd je ze in lange laagjesrepen. Voilà: een hele rij kleine kebabspiesjes die eruitzien alsof ze rechtstreeks uit een streetfoodkraam komen.

Daarna kun je zelf kiezen: bak ze lekker krokant in de pan, de airfryer, of leg ze op de barbecue voor dat onweerstaanbare rokerige smaakje. Serveer ze met een frisse yoghurtsaus, pittige harissa of gewoon met knoflooksaus – en je hebt een gegarandeerd een hit te pakken.

Al net zo lekker: lams-auberginekebabs met tomatenbulgur