‘Nét te zuur betekent voor mij: precies goed’, schrijft Julia Hulleman in haar debut-kookboek Citrusbijbel. Om haar grenzeloze liefde voor limoenen, citroenen en yuzu te bezingen, kookt ze – samen met Spice First – een tafel vol citrusgerechten op 20 en 21 september.
Culinair redacteur en chef Julia Hulleman kun je met recht een underdog noemen: het grootste deel van de tijd kookt ze andermans recepten, redigeert ze andermans kookbijbels, en staat ze hier – in de delicious. testkeuken – te zwoegen zodat jullie recepten (fingers crossed) niet mislukken. Maar Julia is ook zonder bandjes en zijwieltjes een even kundige en bevlogen kok. Dat blijkt wel uit haar Citrusbijbel die nog maar net uit is en nu al is binnengekomen op nummer 9 in de kookboekenbestsellerlijst! Hoogste tijd dus om de spotlight te pakken.


De samenwerking tussen Sophie Fleur Jongebloed (Spice First) en Julia Hulleman komt niet uit de lucht vallen: ze werken allebei voor ons magazine en hebben elkaar op de werkvloer ontmoet. Nu brengen ze hun culinaire fascinaties – citrus en spice – samen in een kookboekendiner en -lunch in Amsterdam-Noord.
Want zoals ze zelf schrijven is deze combinatie meer dan de som der delen, zeg maar gerust 1 + 1 = 3: ‘Spice is nice, maar aardig is niet genoeg: we willen knallend, we willen juicy, we willen citrus en spice! Let maar eens op wat er gebeurt als je een mandarijn in de mix gooit met venkelzaad, een vers uitgeperste sinaasappel laat flirten met nigella (nee, niet de chef), of – en deze combinatie ken je vast niet – groene szechuanpeper oppept met yuzu.’



Tijdens zowel de lunch als het diner wordt de tafel volgezet met gerechten uit de Citrusbijbel – soms met een extra spiced-up inbreng van Sophie Fleur. Wat je gaat proeven? Een sappige meloen-tomatensalade met zelfgemaakte tajín, tarte tatin van venkel en sinaasappel met burrata en saffraanolie, en mascarponeroom met mandarijngranita als zoete afsluiter – en nog veel meer!
Meer informatie en kaartjes vind je hier.

Zin gekregen om thuis aan de slag te gaan met recepten uit Citrusbijbel?
Julia: "Minimale inspanning, maximaal resultaat. De granita is ijskoud, friszuur en knisperend, terwijl de room warmer, zoet en fluweelzacht is. Een contrasterend feestje bij elke hap. Of serveer, zoals de Sicilianen doen, de room en granita op een fluffy briochebroodje."
naar receptJulia: "Toen ik voor het eerst een simpele salade met rauwe, fijngesneden broccoli maakte (een recept van Deb van Smitten Kitchen – een aanrader om te volgen want ze schrijft heel goed) was ik ontzettend verrast over hoe goed het smaakte en hoe lekker de bite was. De salade in kwestie was aangekleed met een romige karnemelkdressing, wat rauwe rode ui, gedroogde cranberry’s en amandelschaafsel, en dat heeft de rauwe broccoli zeker nodig. Dit is mijn variant van die salade, met een sinaasappel-komijndressing in plaats van karnemelkdressing, dadels in plaats van cranberry’s en gezouten amandelen in plaats van amandelschaafsel, en met de toevoeging van kip en rode chilipeper om er een smaakvolle maaltijdsalade van te maken."
naar receptJulie: "Zin in een projectje? Dit voorgerecht kost wat tijd, maar de smaken én de looks zijn het meer dan waard. De kiprouleau kun je goed van tevoren maken, pocheren en op kamertemperatuur bewaren. Zo hoef je last minute enkel nog de hollandaise te maken en de rouleau rondom te bakken."
naar receptBekijk ook: mochi met 3 vullingen


