laagjestaart met citroencrème en pistachenoten

laagjestaart met citroencrème en pistachenoten
aantal 12 |
dessert, gebak, nagerecht, taart |
feestelijk, zomer |
|
Een feestelijke taart met een bom aan heerlijke smaken. De frisse citroen, in combinatie met de romige crème en om het af te toppen ook nog een crunch van pistache. Wat willen we nog meer?
Voorbereiding45 minutes
Kooktijd20 minutes
afkoelen1 hour
Totale tijd2 hours 5 minutes

Ingrediënten

  • 400 g eieren ± 8-10 eieren
  • 200 g kristalsuiker
  • 200 g bloem gezeefd
  • 50 g groene olijfolie + 3 el extra
  • 85 g ongezouten pistachenoten fijngehakt + extra voor erover, grof gehakt

citroencrème

  • 500 g boter op kamertemperatuur
  • 400 g stevige verse roomkaas
  • rasp van 2 biocitroenen + paar citroensliertjes
  • 250 g poedersuiker gezeefd
  • ook nodig: kookthermometer kookwinkel 3 springvormen van 16 cm ∅, goed ingevet, dun met bloem bestrooid, evt. spuitzak met gladde, ronde spuitmond van 1 cm ∅

Instructies

  • Klop de eieren en suiker 10 min. met de mixer in een ruime hoge kom tot het als een breed, dik lint van de gardes loopt. Zet de kom tussentijds in een pan met zacht kokend water en blijf kloppen, totdat het eiermengsel een temperatuur van 60ºC heeft.
  • Verwarm de oven voor op 160ºC.
  • Spatel de gezeefde bloem luchtig in delen door het eiermengsel. Voeg in een dun straaltje de olie toe en spatel dat luchtig door het beslag. Schep ook de fijngehakte pistachenoten luchtig door het beslag.
  • Verdeel het beslag over de springvormen en strijk glad. Bak de 3 lagen in het midden van de oven in 20 min. gaar. Laat 10 min. afkoelen, haal de lagen uit de springvorm en laat ze verder op een rooster afkoelen. Besprenkel elke taartlaag met een eetlepel olie.
  • Klop voor de citroencrème de boter met de mixer heel schuimig en luchtig. Voeg de verse roomkaas en het citroenrasp toe en meng goed. Voeg in delen de poedersuiker toe en mix tot alles goed is gemengd.
  • Doe de citroencrème in de spuitzak en spuit 2 taartlagen vol met crème (of strijk op de lagen met een mes. Leg de 2 lagen op elkaar en zet de derde laag erop. Druk zacht aan.
  • Bestrijk nu de bovenkant en zijkant ook royaal met crème. Bestrooi met de gehakte pistachenoten en garneer met de citroensliertjes.

Voedingswaarde

auteur: delicious.
RECEPT HIDDE DEN BRABANDER | dit recept komt uit delicious. hét bakboek!

Dit recept printen

Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!