Culi-redacteur Hester verdiept zich in mediterrane maaltijdsalades met onalledaagse combinaties, perfect op een gewone woensdag, zeker als je ze buiten serveert.
Een boeket aan kleuren op je bord – deze maaltijdsalade is even stralend als verrukkelijk. Proef ook Hesters Midden-Oosterse aardappelsalade met köfte, haar plaatsalade met gebakken ricotta en de broccolisalade met boekweit. Alle recepten lees je nu terug in het augustusnummer.
Bieten-tomatensalade met chorizo, kikkererwten en grapefruit
aantal 4 | hoofdgerecht | | | glutenvrij, lactosevrij
Wil je binnen een half uur iets vol verrukkelijke smaken en groenten en verse kruiden maken? Serveer – zo vaak als het je uitkomt – deze mediterrane maaltijdsalade met chorizo, sappige grapefruitpartjes en rode bieten. Tip: Vervang de chorizo door blauwe kaas voor een vegetarische variant. Voeg deze op het einde toe in stukjes.
Ingrediënten
- 400 g gekleurde bietjes of rode biet, elk in 12 partjes
- 1 el komijnzaad
- 30 g amandelschaafsel
- 200 g chorizo, in blokjes
- 800 g kikkererwten 2 blikken, uitlekgewicht 530 g, afgespoeld en uitgelekt
- 2 grapefruits
- 3 el wittewijnazijn
- 1 el honingmosterd
- 5 el extra vergine olijfolie
- 1 bosje bladpeterselie, blaadjes geplukt
- 300 g tomaten in verschillende kleuren en groottes, in kwarten of kleiner
Instructies
- Kook de bietenpartjes in gezouten water in ongeveer 15 minuten gaar. Giet af en spoel koud af onder stromend water.
- Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster het komijnzaad en amandelschaafsel ongeveer 3 minuten tot goudbruin en geurig. Haal uit de pan.
- Bak de chorizoblokjes in dezelfde pan in ongeveer 5 minuten goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Bak in het achtergebleven vet de kikkererwten ongeveer 5 minuten tot ze goudbruin en een beetje knapperig zijn. Laat afkoelen.
- Schil de grapefruits met een scherp mes tot en met de witte schil. Snijd het vruchtvlees in dunne plakjes en vang het sap op.
- Maak een dressing van het grapefruitsap, wittewijnazijn, honingmosterd, olijfolie, peper en zout.
- Meng de bieten, kikkererwten en peterselie met de dressing. Verdeel over een schaal met de tomaten en grapefruit. Garneer met de chorizo, komijnzaad en amandelschaafsel.
Voedingswaarde
- calorieën: 625 kcal
- eiwit: 26 g
- vet: 35 g
- koolhydraten: 41 g
RECEPTEN HESTER DE GOEDE FOTOGRAFIE WOUT HENDRICKX STYLING, FOODSTYLING LES FILLES ROUGES
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Kijk nou, wat een prachtige salade: rodekoolsalade met blauwe bessen