kokkels met dragon- beurre blanc

kokkels met dragon- beurre blanc
RECEPTEN MERIJN TOL FOTOGRAFIE SOPHIA VAN DEN HOEK STYLING MAAIKE KOORMAN BEREIDING MARTINE STEENSTRA M.M.V. DUIKELMAN KOOKBOEKEN & PORSELEIN (GLASWERK, SERVIES, SCHAALDIEREN-TOOLS)

Naast deze kokkels met beurre blanc meer inspiratie nodig voor de feestdagen? Shop onze kerstnummers!

glutenvrij
aantal 4 | borrelhap, Borrelhapje, hapje, hapjes | feestdagen, feestelijk, kerst, oudjaar, weekend | frans, internationaal | glutenvrij
Chique diners zijn fijn, maar eten met je handen is ook leuk. Het is toch één groot feest om je tafel zo vol te zetten en je gasten vrij te laten om alles met de hand te eten. Vis en schelp- en schaaldieren zijn daarvoor dé perfecte keuze. Elegant en ruig tegelijk, en alles kan tegelijk op tafel!
Voorbereiding30 minutes
opstijven boter1 hour
Totale tijd1 hour 30 minutes

Ingrediënten

  • 3-4 el verse dragonblaadjes
  • 1 el peterselieblaadjes
  • ½ teen knoflook
  • rasp van 1, biocitroen
  • 150 g gesmolten boter
  • 1 sjalotje
  • 100 ml fino, sherry
  • 100 ml lekkere wittewijnazijn
  • 1 kg kokkels, liefst kleine, of neem vongole, panklaar
  • 100 ml witte wijn
  • grote lege sint-jakobsschelpen, om de kokkels in te serveren

Instructies

  • Hak de dragon en peterselie grof.
  • Meng de kruiden met de knoflook en citroenrasp door de gesmolten boter en mix fijn met de staafmixer: je hebt nu intens groene dragonboter.
  • Laat de boter in 1 uur opstijven in de koelkast en snijd in blokjes.
  • Snijd de sjalot ragfijn, in miniblokjes.
  • Doe de sjalotten met de sherry en wittewijnazijn in een steelpan en verhit op laag vuur. Laat in 8-10 min. zachtjes koken tot je een reductie (gastrique) hebt van 3-4 el.
  • Doe de schone schelpen in een pan met de witte wijn en breng aan de kook met de deksel erop. Kook 3-5 min. tot de schelpen openstaan. Zet het vuur uit.
  • Doe de reductie in een ruime kom – schep en druk evt. door een zeef als je hem helemaal glad wilt, zonder de sjalot. Zet de kom boven een pan met een laagje zacht kokend water en voeg de blokjes groene boter toe en klop tot een groene beurre blanc. Zorg dat de bodem van de kom het water niet raakt.
  • Verdeel de schelpjes over de schelpen en bedruppel met de groene dragonbeurre blanc.

Voedingswaarde

calorieën: 350kcal
eiwit: 8g
vet: 31g
koolhydraten: 5g
auteur: delicious.
RECEPTEN MERIJN TOL, FOTOGRAFIE SOPHIA VAN DEN HOEK, STYLING MAAIKE KOORMAN, BEREIDING MARTINE STEENSTRA
Dit recept printen
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!

Bekijk ook: tempura van oesters met spicy dipsaus