zo gezond is kaki fruit – of: persimmon

zo gezond is kaki fruit – of: persimmon
Getty Images

In de herfst duikt kaki fruit – ook wel persimmon genoemd – weer volop op in Nederland. Deze oranje vrucht met zijn zoete, sappige binnenkant en stevige schil komt van oorsprong uit China en wordt daar al eeuwenlang geroemd omdat-ie erg gezond is.

Alles wat je wilt weten over kaki fruit, in vijf vragen!

1. Waar komt kaki fruit vandaan?

Oorspronkelijk uit China, maar tegenwoordig groeit kaki fruit overal waar het klimaat mild en warm genoeg is. Denk aan landen zoals Zuid-Europa, Israël, Brazilië en Japan.

2. Waarom is kaki fruit zo gezond?

Volgens de Chinezen helpt kaki fruit tegen hoofdpijn, rugpijn, voetklachten en helpt het de weerstand te verhogen. Deze traditionele gezondheidsaspecten blijken waar, concluderen verschillende onderzoekers keer op keer.

Kaki fruit zit namelijk vol met de vitamines A, B6, C en E. Vitamine A zorgt ervoor dat het immuunsysteem goed functioneert. Hoewel kaki fruit van meerdere soorten vitamine B’s wat bevat, zit er voornamelijk vitamine B6 in de vrucht. Deze vitamine is belangrijk voor je spijsvertering en weerstand. Vitamine C is ook goed voor je weerstand, evenals voor je tanden, botten en bloedvaten. Als laatste is daar vitamine E, een vitamine die de huid, zenuwen, spieren, rode bloedcellen en het hart gezond houdt.

Naast deze vitamines bevat kaki fruit de mineralen ijzerkalium en koper, maar ook veel antioxidanten. Deze antioxidanten helpen om vrije radicalen – agressieve stoffen – onschadelijk te maken. Dit kan ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermend werken tegen verschillende ziekten, zoals kanker.

3. Wat is het verschil tussen kaki, persimmon en sharon?

Kaki, persimmon en sharon lijken misschien verwarrend, maar het verschil zit ‘m in de soort. Persimmon is een algemene term voor kaki, terwijl sharon een specifieke, pitloze variant is uit Israël, bekend om zijn zoete smaak. Sharon fruit kun je zowel stevig als rijp eten, terwijl andere kakisoorten vaak pas echt lekker zijn als ze overrijp zijn. In Nederland kom je eigenlijk altijd de Sharon tegen.

4. Wanneer is kaki fruit rijp?

Rijpe kaki heeft een oranjerode, glanzende schil en voelt zacht aan. De sharon kan zowel stevig als zacht gegeten worden, maar let bij andere soorten op: onrijpe kaki heeft te veel looizuur, wat een bittere nasmaak kan geven.

Lees het antwoord op de laatste vraag en meer informatie over kaki fruit bij gezondheidsnet.nl!

2 recepten met kaki fruit

tempura met vijgen en kakifruit met geitenkaasdip
Kakifruit is tegenwoordig in veel supermarkten verkrijgbaar en is lekker fris en zoet van smaak. Dit past perfect bij dit hapje met tempura en hartige geitenkaasdip.
naar recept
tempura met vijgen kakifruit geitenkaas - delicious
kaki’s met rauwe ham, witlof en walnoten

De kakisoort die op Sardinië groeit, is de hachiya. Als ze rijp zijn, worden ze zo zacht dat ze inzakken als je ze aanraakt. De smaak is moeilijk te beschrijven: een beetje honing, vanille en heel veel zoetigheid. Ze schreeuwen om een friszure tegenhanger.
In dit gerecht combineert Letitia Clark ze met wat zout, wat bitter en wat crunch. De geraspte schil en het sap van sinaasappel halen het beste uit de kaki’s naar boven!
naar recept
witlofsalade

Bekijk ook: volgens het seizoen eten? Met dit overzicht wordt het een vaste gewoonte