Bbq? Geef vis, kip, vlees en fruit extra smaak met een marinade of rub. Dit zijn ónze 6 favorieten.
thaise marinade (voor 500 g vis of kip)
Meng 3 el Thaise vissaus + 2 el honing + 3 el (rijst)olie. Roer er 1 fijngehakte teen knoflook + 1 tl chilivlokken door.
Bereiden ± 5 min. / marineren ± 20 min.
TIP vervang de chilivlokken door 1 tl Thaise rode currypasta.
rozemarijn-citrusmarinade (voor 600 g groenten)
Boen 1 (bio)grapefruit schoon. Rasp de schil eraf en pers de vrucht uit. Ris de naaldjes van 2takjes rozemarijn. Pureer de rozemarijn + 2 gepelde tenen knoflook + 2 tl komijnzaad + 4 el olijfolie met de staafmixer. Meng er de grapefruitrasp + 2-3 el van het sap door. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Bereiden ± 10 min. / marineren ± 5 min.
TIP vervang de grapefruit ook eens door 1 (bloed)sinaasappel, 2 citroenen en limoenen.
pittige tahinmarinade (voor 500 g vlees of kip)
Meng 2 el tahin met 3 el olijfolie. Halveer 1 limoen en pers de helften boven de marinade uit. Roer er 1 fijngehakte teen knoflook + 1 verkruimeld gedroogd chilipepertje + (zee)zout naar smaak door.
Bereiden ± 10 min. marineren ± 30 min.
TIP lekker voor spiesen geroosterd lams- of rundvlees en kip. Bestrooi de kebabs na het roosteren met grof gehakte koriander en geroosterd sesamzaad. Lekker met pitabrood van de barbecue en hummus.
kerrie-sinaasappelrub (voor 500 g kip)
Boen 1 (bio)sinaasappel schoon en rasp de schil van de vrucht. Spreid de rasp uit op een bord en laat 1 uur op kamertemperatuur drogen. Stamp 2 tl zwarte peperkorrels in de vijzel fijn. Meng de gedroogde sinaasappelrasp + 1 el kerriepoeder + 2 tl basilicum door de gestampte peper.
Bereiden ± 10 min. / wachten ± 1 uur.
TIP ook lekker: vervang het kerriepoeder door Chinees vijfkruidenpoeder.
venkel-vanillerub (voor 500 g vlees)
Stamp 1 el venkelzaad grof in de vijzel. Schraap met de punt van een scherp mes het merg uit 1 opengesneden vanillestokje. Meng het vanillemerg + ½ tl nootmuskaat + 2 tl gedroogde dille of dragon door het venkelzaad + zout en peper naar smaak.
Bereiden ± 10 min.
TIP laat het vanillestokje meetrekken in de dessertmarinade, zie recept hieronder!
dessertmarinade (voor 500 g stevig fruit)
Boen 1 (bio)citroen schoon. Trek met een zesteur kleine reepjes van de citroen. Pers de citroen uit. Breng de citroenrasp + het citroensap + 1 cm verse gember in dunne plakjes + 100 ml gembersiroop tegen de kook aan. Laat 5 min. zachtjes trekken. Neem de pan van het vuur en laat afkoelen.
Bereiden ± 15 min. + afkoelen. / marineren ± 10 min.
TIP laat een takje rozemarijn meetrekken.