Laat het maar aan onze koekjesbakker Dosia over om met onbekend zoet op de proppen te komen. Deze keer verbaast en verwondert ze met het chakchak-koekje uit Kazachstan.
Dosia: ‘Toen mijn tienerzoons afwisselend schaterlachend en vol afgrijzen naar de film van de nep Kazach Borat keken, beloofde ik ze een echt Kazachstaans koekje te bakken. Dit traditionele gebak is enorm populair in Kazachstan. Het is van oorsprong een Tataars recept en werd aan reizigers aangeboden na een lange tocht over de steppen of speciaal gebakken voor feestdagen en bruiloften. Tegenwoordig is het nog steeds een van de meest gangbare zoete tussendoortjes en kun je het ook kant-en-klaar in de supermarkt kopen. Het simpele basisdeeg is hetzelfde, maar je kunt er balletjes, slangetjes of andere kleine vormpjes van maken. Na het frituren worden de kleine knapperige stukjes deeg door een lekker plakkerige suiker-honingstroop gehaald. Dan moet het snel gevormd worden tot een grote bol, kleinere vormpjes – of tegenwoordig in de fabriek in handig te verpakken vierkantjes. Dat vormen vereist wel vuurvaste handen! Chak chak blijft verbazend lang vers en knapperig en je blijft er stukjes vanaf plukken. Zoals Borat zou zeggen: very nice, high five! En dat is de onschuldigste uitspraak die ik van hem kon vinden….’
Wil je het recept voor de sticky chakchak-koekjes? Ga dan snel verder naar Dosia’s koekjesblog.