glutenvrij
aantal 4 |
hoofd, hoofdgerecht |
doordeweeks, familietijd, lente, voorjaar |
hollands |
glutenvrij
Eet je liever geen vlees bij deze peultjesstamppot? Vervang de varkenshaas door dikke plakken portobello. Voeg een frisse smaak voeg je de geraspte schil van 1 (bio)citroen toe aan de stamppot.
Ingrediënten
- 1½ kg aardappels, kruimige, geschild, in stukken
- 3 sjalotten
- 600 g varkenshaas
- 2 el olijfolie
- 500 g peultjes
- 25 g boter
- 100 ml droge witte wijn
- 200 ml houdbare slagroom, pakje
- 200 ml melk
- 2-3 cm verse gember
Instructies
- Kook de aardappels in water met zout in ± 20 min. gaar. Snijd de sjalotten fijn. Snijd de varkenshaas in 2 cm-plakjes. Bestrooi de medaillons met zout en peper. Snijd de peultjes evt. in de lengte door.
- Verhit in een ruime koekenpan de olijfolie. Fruit de helft van de sjalot ± 1 min. Voeg de peultjes toe en bak ze beetgaar in 8-10 min. Breng op smaak met zout.
- Smelt in een tweede koekenpan de boter. Bak de varkenshaas in 2-3 min. bruin en vanbinnen rosé en sappig. Laat de medaillons in aluminiumfolie rusten.
- Fruit in het bakvet de rest van de sjalot ± 1 min. Voeg de wijn toe en breng aan de kook. Laat de wijn inkoken tot 3-4 el. Voeg de slagroom toe en laat de saus in 4-5 min. tot de gewenste dikte inkoken.
- Verwarm de melk. Schil en rasp de gember. Voeg gember naar smaak aan de saus toe. Leg de medaillons terug in de saus en verwarm nog even of houd met de deksel op de pan.
- Giet de aardappels af. Stamp ze fijn. Spatel de melk luchtig door de puree. Schep de peultjes erdoor en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de stamppot over 4 borden. Leg de varkenshaas erop en schep de saus erover.
Voedingswaarde
calorieën: 852kcal
eiwit: 48g
vet: 32g
koolhydraten: 87g
Studio Philippi
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook: 5x rabarbertaart – onze favoriete lentetaart