dit zijn de beste kookboeken van Joris Bijdendijk, volgens delicious.lezers

dit zijn de beste kookboeken van Joris Bijdendijk, volgens delicious.lezers

Welk kookboek van gasthoofdredacteur Joris Bijdendijk trekken jullie uit de kast voor een diner? En waar zitten de meeste botervlekken op, omdat je er zó vaak uit hebt gekookt. We vroegen naar jullie favorieten.

Ben je benieuwd naar het nieuwe kookboek van Joris, Chez Bijdendijk? In het september-nummer van delicious. delen we een exclusieve preview, inclusief vijf recepten. Deze primeur wil je niet missen!

Bijdendijk, Een keuken voor de Lage Landen

Bijdendijk – Een keuken voor de Lage Landen

Joris: ‘Sinds ik terug was in Nederland, had ik een missie om de authenticiteit van de Nederlandse keuken zoveel mogelijk te bewaren, ik heb het dan vooral over de bronnen; de boeren, vissers en producenten en schreef daar mijn boek De keuken van de lage landen over.’

‘Ooit mocht ik dat boek overhandigen aan onze premier en ik legde hem voor dat als we niet oppassen al die mooie producenten die in mijn boek staan weldra niet meer bestaan. Wat kan ik daaraan doen, was zijn wedervraag. Ik wilde graag met een paar vrienden een vurig betoog houden bij Carola Schouten, destijds de minister van landbouw. Rutte reageerde heel tof en al snel hadden we een afspraak met de minister.’

Het debut van Bijdendijk leest weg als een jongensroman. We leren over zijn jeugd, de boerderij in de Ardennen, zijn culinaire levensloop en missie. De recepten variëren van goed-maakbaar-zonder-opsmuk tot recepten waar je even moed voor moet verzamelen.

Alle recepten zijn voorzien van een intro die je ook in bed kan lezen, mocht je dat willen. Soms is het een stukje geschiedenis, dan een anekdote of ode aan een ingrediënt. Blader je in Bijdendijk dan word je vanzelf verliefd op de Hollandse ingrediënten die je eerder voorlief nam. bol.com, jorisbijdendijk.shop

Boek "Bij Bijdendijk Thuis"

Bij Bijdendijk thuis

‘Eetcultuur begint met mensen die thuis weer achter het fornuis kruipen en hun gerechten samen delen’, zegt Joris in een interview met delicious. redacteur Laura. ‘Professioneel zet ik verrassingen op het menu en wil ik ook oer­Hollandse producten promoten, en thuis eten we met de kinderen zo gezond en gezellig mogelijk.’

De samenkomst van die werelden proef je in zijn kookboek Bij Bijdendijk thuis. Dankzij de ruim 250 recepten en de helder beschreven technieken leert Joris je hoe je thuis een kreeft kunt schoonmaken of boterige brioche bakt. jorisbijdendijk.shop

"SOEP"

Soep van Sam & Joris

Zowel Samuel Levie als Joris zijn dol op soep en maken er graag anderen blij mee. In het nieuwe nummer van delicious. delen we alvast vijf succes-soepen, zoals de pindasoep en paddenstoelen-crèmesoep.

Joris en Sam: ‘De afgelopen jaren nam onze gezamenlijke liefde voor soep buitensporige proporties aan. […] Het delen van onze soepliefde bleek besmettelijk. Van alle kanten kwamen er inspirerende verhalen op ons pad.

We hoorden over mensen die de wereld afreizen om op een markt in Bangkok die ene bepaalde krabbensoep te eten en keken weer eens naar de fantastische film Tampopo, over een Japanse vrouw die op zoek gaat naar het perfecte ramenrecept. Dit boek is dan ook een ode aan soep in al haar verschijningsvormen. We geven je 52 recepten van onze favoriete soepen. Er hoeft dus geen week meer voorbij te gaan zonder een lekkere kom.’ jorisbijdendijk.shop

Bestel het speciale bewaarnummer met Joris als gasthoofdredacteur hier.