Hidde de Brabander is ‘een man bij wie chocolade door de aderen stroomt’, zoals hij het zelf zegt. Wat moet je weten over de Meesterpatissier die deze week in De Slimste Mens schittert?
Als 14-jarig broekie weet Hidde de Brabander het zeker: hij gaat bankerbakker worden. Al snel komt hij terecht bij gerenommeerde patisserie-zaken als Huize van Wely in Noordwijk en Patisserie de Rouw in Vught.
Hij groeit door richting gastronomie en zwaait de scepter over de zoete kant van het met drie Michelinsterren bekroonde Parkheuvel in Rotterdam en De Librije in Zwolle. Om uiteindelijk in 2010 zijn eigen patisserie-label Dreams of Magnolia te lanceren.
Hidde de Brabander X delicious.
De patissier is een bezige bij. Naast deze – en vele andere – banen, doet hij ook allerlei zaken rondom zijn vak. Zo is hij columnist, verzorgt hij workshops en is hij gastspreker. Voor delicious. magazine schrijft hij diverse recepten én maakt hij een online workshops over chocolade en ijs. Meer daarover lees je hieronder!
De Brabander schreef meerdere boeken over onder andere (en met de gelijknamige titels) patisserie, glacerie en boulangerie.
Vanaf 2011 kan hij ook televisiekok aan het rijtje toevoegen, dankzij zijn deelname aan programma’s als Koffietijd, Masterchef en zijn eigen programma De Brabander Bakt op 24Kitchen.
Corona
In 2020 verliest De Brabander acht maanden zijn reukvermogen dankzij een corona-besmetting. ‘Dan besef je pas hoe belangrijk geur is voor van alles: thuis, de geur van je liefde of voor je werk. Je neus maakt het proeven af. Het mooie van een sauvignon zit in je neus,’ zo vertelt hij tegen AD.nl.
Meesterpatissier en SVH Meesterijsbereider
Dat Hidde de Brabander een kei in zijn vak is, bewijst ook wel de kroning op zijn werk: in 2018 wordt hij de derde Meester Patissier die Nederland rijk is. Om niet lang daarna ook nog SVH Meesterijsbereider te worden. Op dit moment werkt de expert als manager van de academie IJscentrum in Vlaardingen.
Wil je een online cursus volgen bij Hidde de Brabander?
Dat kan! delicious. Academy ontwikkelde samen met de patissier een aantal cursussen over chocolade en ijs.
delicious. basiscursus chocolade
Hidde de Brabander gaat in op de geschiedenis en vertelt stap voor stap hoe een chocoladereep gemaakt wordt. Hij laat zien hoe je chocolade kunt tempereren en hoe je eenvoudige, maar prachtige chocoladedecoraties maakt.
Lees meer of meld je aan voor de cursus voor € 29,99
delicious. vervolgcursus chocolade
In deze delicious. vervolgcursus chocolade leer je alles over het verwerken van chocolade. Hidde laat zien hoe je chocolade op diverse manieren gebruikt, in bijvoorbeeld ganaches en crèmes. Daarnaast laat hij zien hoe je de perfecte vormbonbons maakt en decoreert.
delicious. basiscursus IJs
Hidde de Brabander vertelt welke grondstoffen je nodig hebt om zelf ijs te maken, hij vertelt de verschillen tussen de ijssoorten en laat je zien hoe je eenvoudig een heerlijk, zelfgemaakt bolletje ijs maakt.
Bij aankoop van deze cursussen krijg je:
- …een jaar lang toegang tot de online Academy-omgeving van de betreffende cursus
- …alle informatie uit de cursus over zaken als grondstoffen en bereidingen
- …praktische instructievideo’s van Hidde de Brabander
- …de allerbeste recepten van de makers van delicious.magazine!