Heb jij door Heel Holland Bakt ook helemaal zin gekregen om te bakken? Of is bakken sowieso een vast onderdeel van je weekend? Wie kan je dan beter op weg helpen dan delicious.columnist Rutger Bakt?
Weten we het nog? Dit jaar is het exact 10 jaar geleden dat Rutger van den Broek – beter bekend als Rutger Bakt – een zenuwslopende Heel Holland Bakt-finale won. In het allereerste seizoen van het programma. Het was hét startsein voor de verpleegkundige om ook professioneel met bakken aan de slag te gaan.
Rutger heeft sindsdien absoluut niet stilgezeten. Hij bracht talloze bakboeken uit, waaronder de Bakbijbel, de Koekjesbijbel en de Toetjesbijbel. Daarnaast deelt hij recept na recept op zijn blog én maakte hij diverse cursussen.
Leer bakken met Rutger Bakt
Wist je dat je vanuit je eigen keuken net zo goed kunt leren bakken als Rutger? Delicious. werkte samen met de kookboekenschrijver en ontwikkelde diverse online workshops. Welke masterclasses zijn er zoals?
In iedere cursus vertelt Rutger je alles over de basisbeginselen en welke variaties je kunt maken. Bij aankoop van de cursus (voor maar 19,95 euro!) ontvang je een jaar lang toegang tot de cursus, alle informatie, tips en tricks en recepten die je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan én praktische instructievideo’s waarin Rutger alles zelf maakt en uitlegt.
Hieronder een aantal van onze favoriete recepten uit het repertoire van Rutger Bakt voor delicious. Deze maand leert Rutger je alles over het maken van oud-Hollandse abrikozenkoeken. Haal nu het januari-nummer in huis voor zijn column en het recept!
11 recepten van Rutger Bakt
sticky toffee pudding: de comfortfood klassieker van Rutger Bakt naar recept
Rutger bakt: bokkenpootjes met koffieganache
Rutger bakt voor delicious. bokkenpootjes met koffieganache: “Voor mij zijn bokkenpootjes een soort Nederlandse macarons; met de vulling kun je eindeloos variëren.”
Rutger bakt voor delicious. mini cheesecakejes met een frisse topping van bramen in muntsiroop. Zoet en toch lekker fris dankzij de munt. Tip van Rutger: Om na het afkoelen en opstijven de papiertjes makkelijker van de cheesecakejes af te halen, zet je ze 15 minuten van tevoren in de vriezer.
Rutger bakt voor delicious. een citroen-maanzaadcake met roomkaasglazuur. Rutger, de allereerste winnaar van Heel Holland Bakt: ‘Maanzaad geeft deze frisse citroencake een verrassend lekkere twist! Bij ons zie je maanzaad vooral op broodjes, niet in gebak. Maar in Duitsland, Polen en Hongarije krijgen ze er geen genoeg van. Daar wordt het ingezet als taartvulling, voor plaatkoeken, in strudels en om koekjes mee te vullen.’
Rutger bakt een geweldige showstopper voor kerst: een waanzinnig lekkere taart met bros pecannotenschuim, tipsy whiskyperen, ahornkaramelsaus en flinterdunne perenchips. De combinatie van smaken en texturen maken deze schuimtaart onwijs lekker. Beloofd: voor deze prachtige taart krijg je een staande ovatie! Nog zo'n prachtige showstopper: kokos-limoentaart met ananasvulling.
Rutger bakt voor delicious. een frangipanetaartje met mango en blauwe bessen. Rutger, de allereerste winnaar van Heel Holland Bakt: ‘In deze taart proef je veel verschillende structuren; knapperig amandeldeeg, zachte pistache-frangipane, romige banketbakkersroom, vers fruit en pistachenootjes om het af te maken. Geniet!’
Rutger bakt voor delicious. soezen met rood fruit en mascarpone-limoenvulling, superfeestelijk en héél lekker! Rutger, de eerste winnaar van Heel Holland Bakt: ‘Er zitten frambozen, bramen, blauwe bessen en aardbeien in… je proeft de zomer! Soezen maak je met kookdeeg dat een paar minuten goed moet garen in de pan. En de oven mag vooral niet te vroeg open.’
Sinds Rutger ontdekte dat gebakken cheesecake wél lekker is, bakt hij ze zelf. Proef zijn zomervariant met nectarine en passiefruit en je wilt niets anders meer!
Financiers zijn Franse cakejes op basis van amandelmeel en beurre noisette. Net na het bakken is de financier aan de buitenkant lekker knapperig en van binnen nog heerlijk smeuïg. Probeer ook deze geweldige chocolade financiers van koekjeskoning Rutger van den Broek.
Rutgers kersttaart: sinaasappel-maanzaadtaart met witte chocolade en frambozen
Rutger: 'De witte chocoladecrème voor de afwerking is op basis van banket- en bakkersroom. Ik doe er geen eidooiers in, om de crème zo licht mogelijk te houden. Vlak voor het afwerken van de taart 'marmer' ik de witte-chocolade-crème met frambozenjam.' Vier ons jubileum mee met een taart naar jouw smaak: van rijk & romig tot klein & verfijnd, van royaal & robuust tot fris & fruitig; je vindt alle recepten in het feestnummer van delicious.