Voor het 100ste nummer van delicious. krijgt Mister Kitchen de eer op feestelijke wijze een heel varken te serveren.
Waar vinden wij een varken dat een goed leven heeft geleid, de juiste voeding heeft gehad en daarom lekker smaakt? We bellen slager Frans Kaijser in Maartensdijk, gespecialiseerd in het prepareren van hele dieren. Hij neemt ons mee naar Lamswaarde in Zeeland waar een eigenwijze varkensboer Duroc varkens grootbrengt met een warm mengsel van bruine bonen, rogge, haver en andere granen. Hier lopen blije varkens, en dus worden wij ook blij! We kiezen een exemplaar van 50 kg. Nadat het in Zeeland is geslacht en ontdaan van de ingewanden prepareren we het dier met slager Frans alvorens het op lage temperatuur in z’n geheel in de oven gaat. We smeren het varken van binnen en van buiten in met peper, zout, venkelzaad, tijm en rozemarijn, naaien de buik dicht en laten ‘m garen tot een kerntemperatuur van 73 graden. Voor de deur van onze keuken op De Westergasfabriek bouwen we een spit op boven een houtskoolvuur. Het gare varken gaat aan het spit voor de BBQ-smaak, de krokante korst en zodat ie warm geserveerd kan worden. En een beetje voor het spektakel! Want het trekt heel veel bewonderaars. Samen met de redactie van delicious. verorberen we het feestvarken. Meer over dit avontuur van Mister Kitchen én onze recepten vind je in het 100ste nummer van delicious.