BLOG – not your everyday burger

BLOG – not your everyday burger

Burgers benaderen de hemel op aarde, vindt webredacteur Bas. De combinatie van dat zachte broodje, de frisse augurken, de combinatie van scherpe Engelse mosterd en zoethartige ketchup en een sappige hamburger, is lekker, maar Bas wil eigenlijk alleen nog rijstburgers van MOS. Een herinnering aan een broodje in Taipei.

‘In Taipei is het heet, heel heet. Buiten broeit het met zo’n 38 graden in de schaduw. De zon is ver te zoeken in deze stad waar de straten worden verzwolgen door hoge flats en garagedeuren ’s avonds openen voor nightmarkets. Koelte vind je in de metro en in de tientallen warenhuizen die elk groter zijn dan de Amsterdamse Bijenkorf. In de kelder van warenhuis SOGO is het moeilijk kiezen. Franse patisserie (echt, wow!), high end sushi, dumplings van Din Tai Fung. Bij laatstgenoemde werken mannen van Din Tai Fung als fabrieksmedewerkers aan dumplings die er allemaal hetzelfde uitzien. De keten (die in sommige steden Michelin-sterren heeft verdiend) staat bekend om de dumplings gevuld met soep en dat elke dumpling 17 vouwtjes heeft.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Schuin tegenover Din Tai Fung zit MOS Burger. Misschien het minst chique van allemaal, maar deze fastfoodketen 2.0 heeft wel bijzondere burgers. Alle burgers en snacks worden vers bereid. Daardoor duurt het allemaal iets langer. Pronkstuk van MOS is de rijstburger. Daarvan zijn de ’broodjes’ gemaakt van aangestampte rijst. De rijst plakt meer dan normaal zodat ’het broodje’ zijn vorm houdt. Hoe ze dat precies doen is geheim, ook na enig aandringen via mijn Taiwanese tolk. Waarschijnlijk kneden ze gekookte kleefrijst goed door zodat het zetmeel bindt en vormen het dan in burgervorm.

mos burgerOp mijn broodje lagen grofgehakte garnalen met een zoethartige yakatori-saus. Doordat de burger van rijst en de vulling van garnalen is gemaakt, geeft het een ontraditionele structuur. En is een stuk zwaarder dan de gemiddelde hamburger die je in Nederland op een kadetje eet.

Op Facebook zoeken we naar de mooiste, fraaiste, lekkerste burgers van Nederland. Wil jij ook meedoen met deze wedstrijd? Stuur je burger dan voor 15 juli in.’