Na alle wijnreizen die delicious.friend én vinoloog Ellen Dekkers de afgelopen 20 jaren heeft gemaakt, durf ze gerust te zeggen dat de wijnboer op zijn wijn lijkt. Net zoals een hond op zijn baas.
Ellen: ‘Neem Roman Niewodniczanski. Afgelopen jaar zijn we met de Cazebonne/delicious.wijnreis bij hem geweest. Twintig personen, van leek tot kenner, maar allemaal liefhebbers. Maar of je nu de bondskanselier bent, Robert Parker of Ellen Dekkers met een groepje, dat maakt hem niet uit. Roman wil het beste en geeft het beste! Hij is een perfectionist met oog voor details, zonder de grote lijnen te verliezen. Zijn droom was om in Zuid-Afrika wijn te gaan maken. Het werd uiteindelijk Duitsland…
In Wiltingen, regio Saarland, dat bekend staat als een van de koelste wijngebieden. Hij kocht een redelijk verwaarloosd wijndomein, blies er nieuw leven in en gaf het zijn originele naam terug; Weingut Van Volxem. Roman zette zijn zinnen op de aankoop van diverse wijngaarden, waaronder een perceel op de Scharzhofberg. In de twintigste eeuw waren de wijnen van deze grand cru wijngaard net zo kostbaar als de top uit de Bordeaux. De gedreven wijnman gaat voor goud en wil zijn rieslings bij de wereldtop krijgen.
Het bezoek aan Roman werd een ochtendje ‘hogeschool wijnproeven’, in een prachtig proeflokaal met een enorme tafel en peperdure wijnglazen. Hij had zijn haar in een staartje en droeg een strak gestreken, wit overhemd, een chique spijkerbroek en designschoenen. Twee meter lang, geen grammetje vet, gespierd… ik was er stil van (en dat zegt wat!). Hij heeft 2½ uur gesproken, zó boeiend, zó gedreven. We hebben misschien wel 15 rieslings geproefd. Hoe waren ze? Indrukwekkend, gespierd en gestructureerd. Maar ook met ongekende verfijning en allemaal in een perfecte balans tussen zoet en zuur met een lange, héél lange afdronk. Grote klasse! Wijnen die je nooit meer vergeet – net als de maker, Roman Niewodniczanski.’
TEKST ELLEN DEKKERS