Maamke van Zwol woont met haar gezin in een verbouwde Friese boerderij uit 1850. Middelpunt van het huis is de grote woonkeuken. In delicious. oktober kijken we binnen bij deze keuken waar Maamke regelmatig met 3 vriendinnen uit de buurt kookt. Haar beste recepten krijg je hier!
gegrilde groentetaart
hoofdgerecht | 6 personen
1/3 bos bospeen, geschrapt met klein stukje van loof er nog aan
350 g schoongemaakte pompoen, in plakken
1 aubergine, in dunne plakken
5 takjes tijm
5 el olijfolie
4 rauwe rode bietjes*
1 rode ui, in 8 parten
1 venkel, in dunne partjes
8 plakjes hartig taartdeeg (diepvries), ontdooid
200 g (tros) kleine tomaatjes, gehalveerd
100 g zachte geitenkaas
tomatensaus
1 el olijfolie
1 rode ui, fijngesneden
2 tenen knoflook
6 verse grote tomaten of 1 blik gepelde tomaten
3 takjes tijm + extra voor erover
2 takjes rozemarijn + extra voor erover
Ook nodig: ronde ovenschaal/ quichevorm van 26 cm Ø, ingevet
Verwarm de oven voor op 150°C.
Blancheer de bospeen ± 2 min. in kokend water met wat zout en giet af. Leg ze samen de pompoen-en aubergineplakken en de tijm in een ovenschaal en besprenkel met 2 el olijfolie. Bak 20-25 min. in de oven.
Kook intussen de bietjes met schil in gezouten water in 30-45 min. beetgaar. Spoel ze koud, verwijder de schil en snijd in parten. Verwarm 1 el olijfolie in een koekenpan en bak de bieten nog 5 min.
Bak intussen in 1 eetlepel olijfolie in de koekenpan (of grillpan) de uiparten 3 min. Bak de venkel ook zo.
Bak voor de tomatensaus in 1 eetlepel olijfolie in een steelpan de ui en knoflook 5 min. zachtjes. Voeg de gepelde tomaten en wat tijm- en rozemarijntakjes toe, breng aan de kook en laat de saus 10 min. zachtjes pruttelen. Verwijder de tijm en rozemarijn en pureer de saus met een staafmixer glad. Breng de saus evt. nog hoger op smaak met zout en peper.
Verhoog de oventemperatuur naar 180°C. Bekleed de vorm met de plakjes hartig taartdeeg. Prik de bodem in met een vork, beleg met bakpapier en strooi de hulpvulling erin. Bak de taart 10 min. voor. Haal de hulpvulling met het bakpapier uit de vorm en zet de vorm nog 5 min. terug in de oven, zodat deze lichtgekleurd is.
Verdeel de tomatensaus over de taartbodem en daarover alle groenten, de extra takjes tijm en rozemarijn en de trostomaten, snijvlakken naar boven. Pas op met de biet, niet teveel husselen anders verkleuren de andere groenten. Verkruimel de geitenkaas over de taart en bak nog 15-20 min. in de oven.
* Kies liefst harde bietjes met het loof er nog aan. Laat nog ± 3 cm van het loof aan de bietjes zitten anders loopt al de kleur weg tijdens het koken. Afhankelijk van grootte en versheid is de kooktijd langer of korter, prik in de bietjes tijdens het kookproces om te weten hoe gaar ze zijn.
Bereiden ± 1½ uur / oven ± 1 uur
wentelteefjes van suikerbrood
ontbijt- of lunchgerecht | 4 personen
400 ml melk
2 eieren
snuf kaneel
1 klein suikerbrood (liefst een paar dagen oud)
roomboter
roomijs of kaneelijs en lobbig geklopte (ongezoete) slagroom, voor erbij
Klop de melk met de eieren en kaneel los. Snijd 8 plakken suikerbrood van circa 2 cm dik. Eventueel uitsteken voor een mooie strakke vorm.
Wentel de plakken brood om in het eimengsel en laat uitlekken op een bord.
Smelt een klontje roomboter in een koekenpan en bak de plakken suikerbrood aan beide kanten goudbruin op middelhoog vuur.
Serveer per persoon 2 plakken met een bolletje roomijs of kaneelijs en wat lobbige room.
Bereiden ± 20 min.
hangop met rood fruit
dessert | 4 personen
Begin 1 dag van tevoren
1 liter biologische yoghurt
1 zakje vanillesuiker
125 ml slagroom
rood seizoensfruit (zoals aardbeien, frambozen, aalbessen, bramen en bosbessen), voor erbij
Doe een schone theedoek in een zeef of vergiet. Schenk de yoghurt erin en laat minimaal 24 uur uitlekken in de gootsteen. Je hebt nu een enorm compacte yoghurtsubstantie.
Sla de slagroom lobbig met de vanillesuiker en door de uitgelekte yoghurt roeren totdat je een mooie egale massa hebt gekregen.
Maak (rood) seizoenfruit schoon schoon. Verdeel de hangop over 4 glaasjes en verdeel het rood fruit erover.
Bereiden ± 10 min. / wachten ± 24 uur
PRODUCTIE FEATURES & MORE STYLING WILMA CUSTERS FOTOGRAFIE RENÉE FRINKING TEKST ONLINE REDACTIE DELICIOUS.
Meer in delicious. oktober 2013