Column Frederick: ‘Als ik de wereld kon verbeteren met koken, dan…’

Frederick van Emstede sprong een gat in de lucht toen hij de titel MasterChef kreeg in het gelijknamige tv-programma. Voor delicious. schrijft hij een column over zijn belevenissen.

Frederick experimenteert er vrolijk op los in zijn keuken. Hij deelt zijn passie voor koken graag met anderen en kiest en kookt zo bewust mogelijk, om zo de wereld een klein beetje beter te maken.

Lees hier de vorige column van Frederick

column-frederick-masterchef-delicious

’Ook als kok heb je de verantwoordelijkheid om met je werk de wereld een beetje te verbeteren, vind ik. Chefs kunnen andere mensen iets leren, bijvoorbeeld als je laat zien hoe je mooie gerechten kunt maken van streekproducten. Dat is belangrijk en goed om te doen, want daarmee steun je de lokale ondernemers. En is het natuurlijk fantastisch om zelf ook te zien waar je ingrediënten vandaan komen en hoe eerlijk die zijn gemaakt.

En vanzelfsprekend moeten we het ook hebben over de grote afvalbelt die ontstaat door het weggooien van eten. Het is zo zonde om eten weg te gooien! En ook onnodig, want er is zoveel dat je best nog kunt eten. Veel mensen weten niet dat je bijvoorbeeld lekkere soep maakt van schillen, bijvoorbeeld van asperges of de bladeren van bloemkool. Van de blaadjes van radijs maak ik zalige pesto. En zelfs de schillen van appels gebruik ik voor de stroop waarmee ik taart glazuur.

Zelf eten we thuis al minder vlees, en wat zou het goed zijn als meer mensen dat gaan doen. Je hoeft ook niet altijd hetzelfde soort vlees te eten, kies voor het weekend eens een mooie kalfswang in plaats van weer ossenhaas.Of kook bijvoorbeeld 2x per week helemaal zonder vlees of vis. Soms maak ik een hartige sorbet van paprika of couscous van bloemkool. Dat is leuk en helemaal niet moeilijk! Ik ga in mijn kookboek laten zien hoe je dat doet. Het is zo interessant om te zien welke bijzondere gerechten je kunt koken zonder vlees of vis. Een demi-glace, een doorzichtige plaat van groentenbouillon bijvoorbeeld. En van noten en bonen kun je iets maken met een mooie structuur.

Laatst ontmoette ik iemand die met insecteneiwitten kookt. En winterpeen rookte hij zo dat je echt het idee hebt dat je rookworst eet! Allemaal misschien nog toekomstmuziek, maar wel heel mooi en van groot belang, ook voor de volgende generatie, dat er in ieder geval al over na wordt gedacht.’

PRODUCTIE MEREL BRONS