Bokkenpootjes! In Heel Holland Bakt gaan ze er deze week ook mee aan de slag: de oer-Hollandse
koekjes.
Heb je na die technische opdracht meteen zin om zelf aan de slag te gaan met bokkenpootjes? Winnaar het van het eerste seizoen Rutger van den Broek deelt zijn recept voor deze klassieker van het Nederlands banket.
Meer zoet? Onze special edition ZOET staat vol met de 56 beste zoetrecepten van delicious. Van alledaagse verwennerij tot desserts en feesttaart. Jullie gaan smullen. En het wordt gezellig. Bestel het nummer hier!
Of haal het nieuwste nummer van delicious. in huis! Rutger deelt deze editie zijn recept voor cheesecake-brownies! Bestel ‘m hier.
Bokkenpootjes met koffieganache van Rutger bakt
aantal 4 |
gebak, koek, zoet |
familietijd, weekend |
nederlands |
Rutger bakt voor delicious. bokkenpootjes met koffieganache: “Voor mij zijn bokkenpootjes een soort Nederlandse macarons; met de vulling kun je eindeloos variëren.”
Kookgerei
- spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1½ cm
Ingrediënten
± 30 bokkenpootjes met koffieganache
- 5 eiwitten
- ¼ tl zout
- 170 g suiker
- 140 g amandelmeel
- 60 g poedersuiker
- 35 g bloem
- 60 g amandelschaafsel
- 200 g pure chocolade, getempereerd
vulling
- 135 ml slagroom
- 1 el honing
- 2 el gemalen koffiebonen
- 150 g pure chocolade, grof gehakt
- 25 g boter, op kamertemperatuur
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Doe de eiwitten met het zout in een kom en klop tot zachte pieken. Voeg dan tijdens het kloppen geleidelijk de suiker toe. Klop door tot het eiwit stijf is en de suiker is opgelost. Meng in een andere kom het amandelmeel, de poedersuiker en de bloem. Spatel dit mengsel beetje bij beetje door het opgeklopte eiwit en behoud zoveel mogelijk luchtigheid.
- Doe het mengsel in de spuitzak. Spuit op een met bakpapier beklede bakplaat zo’n 60 staafjes van ± 6 cm lang. Druk de opstaande puntjes met een natte vinger plat. Bestrooi de staafjes met de geschaafde amandelen en bak de koekjes 14 tot 19 min. tot ze lichtbruin zijn. Doe voor de vulling de slagroom, honing en gemalen koffiebonen in een steelpan en verhit tot tegen het kookpunt.
- Smelt 150 g pure chocolade au bain- marie of in de magnetron. Zeef de room door een fijne zeef met daarin een kaasdoek of dunne theedoek. Als je het lekker vindt om de koffie nog te proeven in de ganache, zeef het mengsel dan alleen door een fijne zeef. Giet het roommengsel bij de gesmolten chocolade en meng met de staafmixer. Voeg de boter toe en mix kort erdoor. Dek de ganache af met plasticfolie en laat hem op kamertemperatuur opstijven.
- Doe de ganache in de spuitzak en spuit die op de platte kant van de helft van alle koekjes. Plak de andere helften erop en laat de vulling kort opstijven in de koelkast. Doop de bokken- pootjes met beide uiteinden in de getempereerde chocolade en leg ze op bakpapier tot de chocolade stevig is.Tip van Rutger: de makkelijkste manier om chocolade te tempereren: in de magnetron.
Voedingswaarde
calorieën: 165kcal
eiwit: 3g
vet: 10g
koolhydraten: 16g
voedingswaarden zijn per stuk
Recept en bereiding: Rutger van den broek. Fotografie: Ernie Enkelaar. Styling: Esther de Munnik. Bewerking: Dosia Brewer
Ga je het proberen? Laat het ons weten.Mention @deliciousnederland of tag #deliciousnederland!
Bekijk ook het recept voor financiers van Rutger!